termőföld
Megosztás
2015.10.3. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) az alapvető jogok biztosától kéri, hogy kezdeményezzen alkotmánybírósági felülvizsgálatot az állami termőföldek tervezett privatizációjáról.

Szabó Rebeka, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton azzal indokolta kezdeményezésüket, hogy szerintük a kabinet szándéka alaptörvény ellenes. Hangsúlyozta, az állami földek értékesítése - a földhaszonbérletek tapasztalata alapján - tönkretenné a termőterületeket, az alaptörvény ugyanakkor egyértelműen állami feladatként jelöli meg azok védelmét és megőrzését a jövő nemzedékek számára.

A PM politikus közölte, pártja a fővárosban és vidéken is részt vesz a földprivatizáció ellen hétfőre hirdetett ellenzéki tüntetésen. Szabó Rebeka emellett elfogadhatatlannak nevezte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János azon korábbi bejelentését, amely szerint elmarad a lakossági épületek energetikai korszerűsítésére kiírt uniós pályázat. A PM elnökségi tagja úgy fogalmazott, a kormány ezzel meghosszabbítja a magyar lakosság "energiaszegénységét".