Megosztás
2014.10.8. |

Hiába ajánlottuk fel a segítségünket a Központi Statisztikai Hivatalnak, a vezetőség nem kíván élni a lehetőséggel, hogy még a választások előtt megjelenhessen az éves szegénységről és társadalmi kirekesztettségről szóló jelentés. A KSH korábban „emberi erőforrás hatékonyság és költségtakarékosság”-ra hivatkozva elhalasztotta az úgynevezett Laekeni indikátorokról szóló elemzésének közzétételét, ami után felajánlottam, hogy saját pénzből szívesen kifizetem annak a körülbelül négy oldalas kiadványnak az internetes közzétételét, amit ez jelentene.

 

Tegnap dr. Németh Zsolt, a KSH egyik alelnöke fogadott, aki elmondta, hogy a kiadvány november előtt semmiképpen sem fog megjelenni, mert egy átfogó elemzést kívánnak kiadni. A személyes felajánlásommal ilyenformán nem kívánnak élni. A megbeszélés eredetileg dr. Vízkelety Mariann a KSH gazdasági elnökhelyettesével történt volna, de úgy tűnik, Orbán Viktor korábbi titkárságvezetője mégsem ért rá az üggyel foglalkozni.

 

Az Együtt-PM továbbra sem tartja elfogadhatónak, hogy a KSH – korábbi évek gyakorlatától gyökeresen eltérve és valószínűleg politikai nyomásra – nem hajlandó kiadni az önkormányzati választások előtt az ország szegénységi állapotáról szóló jelentést. Meggyőződésünk, hogy mindenkinek joga van tisztán látni még október 12. előtt az ország helyzetével kapcsolatosan.

 

Az adatokról már tudjuk, hogy rendelkezésre állnak, hiszen az Európai Unió statisztikai hivatala, az EUROSTAT a KSH-tól kapott információk alapján már közzétette azokat. A kép lesújtó.  Ma 3,3 millióan élnek szegénységben és társadalmi kirekesztésben Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt, 100 ezerrel nőtt a szegények száma, és a magyarok egyharmadának havi 65 ezer forintja sincs.

 

Az Együtt-PM továbbra is várja a hivatalos adatokat a KSH-tól. A magyar emberek elől nem lehet eltitkolni, hogy 2010 óta egyre nagyobb veszélyben van az anyagi biztonságuk, hogy a szegénység napról napra növekszik.

 

Budapest, 2014. október 8.

 

Szabó Tímea,

az Együtt-PM társelnöke