mvm
Megosztás
2015.6.26. |

 

A Párbeszéd Magyarországért a Magyar Energia és Közmű Hivatalhoz (MEKH) fordul és beadványban kéri a legfőbb ügyészt, hogy a közérdek sérelme miatt kezdeményezzen vizsgálatot, amiért az MVM indokolatlanul alacsony áron kötött gázforgalmazási szerződést a MET Zrt.-vel, sok tízmilliárdos kárt okozva ezzel a magyar adófizetőknek.

 

A nagy „gázbiznisz” haszonélvezője a fidesz-közeli vállalkozó, Garancsi István, aki offshore hátterű cégeken keresztül birtokolja a MET Zrt. jelentős hányadát. A hét elején napvilágra került információk igazolták a korábbi sejtést: a MET Zrt. és az MVM Zrt. közötti gázbiznisz egyetlen értelme, hogy az olcsón földgáz továbbértékesítésével a zavaros hátterű magáncég tulajdonosai milliárdos nyereségre tegyenek szert. Az MVM Zrt. által alkalmazott alacsony eladási ár súlyos milliárdoktól fosztja meg a költségvetést, megkárosítja az adófizetőket.

 

A Párbeszéd Magyarországért semmisnek tekinti a MVM Zrt. és a MET Magyarországért Zrt. között megkötött szerződéseket és Polt Péter főügyészhez fordul, hogy indítson vizsgálatot a közérdek súlyos sérelme miatt. Felkérjük továbbá a MEKH-et, hogy ellenőrizze, hogy a szerződések egyáltalán megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályoknak.

Véget kell vetni egyszer és mindenkorra annak a gyakorlatnak, amely szerint a mindenkori kormányzó erők közpénzekből hizlalják a hozzájuk lojális tőkés csoportokat. Az adófizetők pénze nem vándorolhat magánzsebekbe!

 

Budapest, 2015. június 26.