Szabó Rebeka
Megosztás
2014.3.10. |

Pártok-Együtt-PMAz Együtt-PM szerint "Orbán Viktor maffiakormányzásában a Közgép polipként hálózza be az országot".

Az ellenzéki szövetségben politizáló Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján mondta ezt.

 

Közölte, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég konzorciumain, leányvállalatain keresztül december 23-án és 26-án összesen mintegy 27 milliárd forintnyi értékben nyert el újabb közbeszerzéseket, szilveszterkor pedig további 5 milliárdos megbízást kapott. Ezeket megelőzően a Közgép 2013-ban összesen 126 milliárd forintnyi közbeszerzéshez jutott - tette hozzá. 

Szabó Rebeka a kormányváltó erők legfontosabb feladatának nevezte a korrupció elleni küzdelmet, és szólt arról a törvénymódosító javaslatukról, amely könnyítene a közbeszerzésekkel szembeni jogorvoslat feltételein. 

Kifejtette: a jogorvoslat díját a Fidesz-kormány a közbeszerzés értékének 1 százalékában maximálta, ami a több milliárd forintos beruházások esetében lehetetlen feladat elé állítja a veszteseket. Ezért az illeték díját az elsőfokú polgári perekéhez igazítanák - mondta. Fontosnak ítélte azt is, hogy a fellebbezésekről egy külön, független bíróság döntsön. 

Emlékeztetett: a javaslatot még decemberben terjesztették be az antikorrupciós világnapon, annak parlamenti tárgyalásáról azonban még nem döntött az alkotmányügyi bizottság. 

A képviselő kérdésre válaszolva az ellenzéki egyeztetésről szólva azt mondta: Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetőjének nyilatkozata a választási együttműködés újranyitásáról azt célozta, hogy visszaadják a választóknak a kormányváltásba vetett hitet, megtalálva ehhez a legjobb módot. Hangsúlyozta: az egyeztetések a választás közelsége miatt várhatóan a héten lezajlanak, személyi kérdésekről egyelőre nem volt szó.

 

Budapest, 2013. január 7.

 

Forrás: MTI