Megosztás
2016.2.22. |

Az Országgyűlés Költségvetési bizottságának mai ülésén a kormánypárti képviselők ismét leszavazták a Párbeszéd Magyarországért (PM) javaslatát, mellyel biztosítanánk, hogy az iskolai szünetekben és a hétvégéken is legalább napi egyszer meleg ételhez juthasson a több mint félmillió rászoruló gyermek. A PM 50 milliárd forintos javaslatában a közmédia támogatásából és az olimpia rendezésére elkülönített összegből biztosítanánk a gyermekétkeztetési forrást.

 

A PM üdvözli, hogy a kormány elfogadta azon módosító indítványunkat, mely szerint az önkormányzatoknak a szünidő minden napján meg kell szervezni az éhező gyermekek étkeztetését. Korábban az EMMI ezt csak a szünet kettő napjára tette kötelező feladattá.

De hiába az akarat, ha az Orbán-kormány nem hajlandó ehhez forrást biztosítani. Az önkormányzatoknak ugyanis nincs elég saját bevétele ahhoz, hogy előteremtse a gyermekétkeztetés forrását, miután 2012-ban a kormány az önkormányzati törvény módosításával megvonta ezt tőlük. Ez a probléma ma a leghátrányosabb településeket sújtja a legjobban.

Az idei gyermekétkeztetésre szánt költségvetési forrás így megint csak arra lesz elég, hogy a nyári szünetben a rászoruló félmillió gyerekből csak 130 ezer jusson meleg ételhez, a többi iskolai szünet és a hétvége pedig továbbra sincs megoldva.

 

Budapest, 2016. február 22.

Szabó Tímea

a PM társelnöke, országgyűlési képviselő

 

 

Új. Bal. Zöld.