Megosztás
2013.4.8.

2013. április 8., hétfő

A kirekesztés attól még kirekesztés marad, ha a kormány felzárkóztatásnak hívja. Szövetségünk a leghatározottabban tiltakozik a szegregáció minden formája ellen és felszólítja a kormányt alaptörvény-ellenes javaslata visszavonására!

Cinikusnak és visszásnak tartjuk, hogy a kormány képviseletében eljáró felelős döntéshozók épp a Nemzetközi Roma Napra időzítve terjesztik be azt a módosítást, amely az elmúlt 20 év minden kormányának erőfeszítését veszi semmibe.



A Fidesz-KDNP kormány ahelyett, hogy valós lépéseket tenne roma honfitársaink társadalmi integrációjáért, egy nemrég benyújtott törvényjavaslattal végleg letette a voksát a kirekesztés, az esélyegyenlőtlenségek mélyítése és a Jobbik programjának megvalósítása mellett. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az alaptörvény-ellenes javaslatot, és tegyen végre valódi lépéseket az érdemi integráció megteremtése érdekében!

Az „egyes törvényeknek az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról” címet viselő, Navracsics Tibor által nemrég benyújtott törvénymódosítás egyebek mellett hozzányúl az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi törvényhez is. A módosítás értelmében a jövőben nem tiltják majd az elkülönített osztályok működtetését, ami a roma gyerekek végléges leszakadásához és társadalmi katasztrófához vezet.

Az Együtt 2014 – PM mélységesen elítéli Balog Zoltán miniszter nemrég tett kijelentéseit, miszerint az iskolai elkülönítés „nem szegregáció”, hanem felzárkóztatás, amit „támogatni kell”. A választási szövetség emlékezteti a minisztert, hogy az általa elkészített Nemzeti Felzárkózási Stratégia illetve a nemrégiben elfogadott Európai Roma Stratégia is tiltja a szegregációt.

Kifejezetten üdvözítőnek tartanánk, ha alaposabban megismernék a Lázár János egykori polgármester által vezetett sikeres integrációs programot megvalósító hódmezővásárhelyi példát, vagy konzultálnának az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökével, Pokorni Zoltánnal, aki oktatási miniszterként az oktatási esélyegyenlőség következetes képviselője volt.

Nem igaz Balog azon kijelentése sem, mely szerint azért van szükség szegregációra, mert elmúlt 20 év integrációs politikája megbukott. Ezt csak akkor lehetne állítani, ha az alapelvek és a hangzatos ígéreteken túl valós intézkedések történtek volna a felzárkóztatás irányába. Az Együtt 2014 – PM meggyőződése, hogy erkölcsi kötelességünk és egyben gazdasági érdekünk is, hogy biztosítsuk az emberhez méltó élet feltételeit minden honfitársunknak.

Követeljük, hogy Magyarország felelős Kormánya ne kockáztasson újabb kötelezettség-szegési eljárást; ne menjen szembe az Unió személyek közötti, faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról szóló irányelvével! Ugyanakkor az európai elvek és értékek tiszteletben tartása nem elsősorban a csatlakozáskor vállalt kötelezettségeink miatt fontos, hanem mert ezek az értékek adják egy demokratikus, szolidáris és összetartó Magyarország alapjait.

Szabó Tímea

PM társelnöke