Megosztás
2014.3.12. |

A kormányzat kijelentései ellenére az E.ON gáztárolóinak megvásárlása nem növelte, hanem csökkentette az ország gázellátási biztonságát. Az állam elfogadhatatlan módon hazárdírozik és veszélybe sodorja a háztartások ellátását - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az Együtt-PM színeiben politizáló Jávor Benedek.

    A Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta, hogy a tavaly és az idei év elején véglegesített üzletek révén megvásárolt gáztárolók feltöltöttsége soha nem volt olyan alacsony, mint jelent pillanatban. A nyilvános adatok alapján a kereskedelmi gáztárolók feltöltöttsége tíz százalék körüli, míg a stratégiaiaké nem éri el az ötvenet - hívta fel a figyelmet. Ez az arány Európában messze a legalacsonyabb, ráadásul korábban, a mostaninál jellemzően jóval hidegebb telek után is 20-25 százalékos volt a kereskedelmi gáztárolók feltöltöttsége - jelentette ki a független képviselő.
    Külön kitért arra, hogy az ukrán helyzet miatt kiemelt jelentőségű, egy esetleges gázstop esetén mennyi ideig lehet ellátni a háztartásokat. Szakmai egyetértés van arról, hogy ha csak átmenetileg is megszűnne az Ukrajna felől érkező gáz, akkor a jelenlegi feltöltöttségi szint mellett a tárolókból nem lehetne kellő mennyiségű gázt kivenni ahhoz, hogy egy hidegfront esetén a lakosság biztonságosan gázhoz jusson - fogalmazott.
    Kijelentette, hogy a kormány olyan módon játszik az emberek gázellátásával, amit a profitorientált cégek soha korábban nem engedtek meg maguknak.

 

Forrás:MTI

2013.03.12.