Karácsony Gergely, Komáromi Zoltán
Megosztás
2018.7.1. |

Lesújtó és szomorú is egyben, hogy a fertőtlenítési megoldások felfedezőjének 200. születésnapján arról kell beszélni, hogy hazánkban a kórházi fertőzések száma szignifikánsan magasabb, mint hozzánk hasonló ellátottságú országokban. A Fidesz kormány megoldások és megelőzés helyett inkább eltitkolná az adatokat, sőt a magyar társadalmat éretlennek nevezi.  Ma egy rendkívül alulfinanszírozott közegészségügy és egy drámai mértékben növekvő magánellátásról tudunk csak beszélni. Jön a kétsebességes ellátórendszer, ahol a szegényeknek a lerobbant állami intézményekbe kell gyógyulni járniuk, a gazdagok pedig a magánszolgáltatóknál fognak rendes ellátást kapni. 

Miközben a magyar betegek 40%-a azért hal meg, mert az egészségügy nem tud megfelelő ellátást nyújtani, addig a fideszes haveri körök egyre több pénzt akasztanak le a magánegészségügyi ellátásból. Tiborcz István és köre a vérplazmabizniszbe, Csányi Sándor és Lázár János korábbi főtanácsadói a magánszolgáltatói bizniszbe szálltak be az elmúlt években. A vérellátó szolgálat vezetője pedig Bayer Zsolt felesége lett. A kormány emellett adókedvezményekkel segíti a fizetős magánellátást.

Minden állítása ellenére a kormány évente 300 milliárddal vágta meg az egészségügyi költségvetést és nem hajlandó megemelni a szakdolgozók bérét. A Párbeszéd felszólítja Kásler Miklós minisztert, hogy tegye világossá a terveit, továbbá merjük remélni, hogy azokban kiemelt jelentősége lesz a megelőzési programoknak, a mindenki számára kötelező szűréseknek, a kórházi eszközellátásás bővítésének, a kórházi fertőzések visszaszorításának és további béremeléseknek.

Budapest 2018. július 1. 

Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos, a Párbeszéd szakértője

Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke