Megosztás
2015.11.19. |

  Csalfa politikai játékot játszik a kormány a Quaestor-ügyben, ezért nem lehet túl sokat várni tőle - jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért (PM) párt szóvivője csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

 

    A szóvivő bejelentette, hogy az Alkotmánybíróság keddi döntése után a PM két törvénymódosítással kívánja orvosolni a helyzetet: az egyik értelmében nemcsak a Quaestor-, hanem a Buda Cash- és a Hungária-károsultak is kapnának kártalanítást.

   Másrészt meg kell nevezni a Magyar Nemzeti Bankot mint az ügy felelősét - mondta.

     A módosítást már beadták az Országgyűlésnek, és ha Fidesz valóban a megoldás felé szeretne elmozdulni, akkor nincs más dolga, mint napirendre venni és megszavazni - tette hozzá a szóvivő.

    Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatával megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. A testület elnöke szerint a törvény alkotmányos módon kijavítható. 

    A március elején kipattant ügynek mintegy 32 ezer károsultja van. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás is indult, majd március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.
     Egy hónappal később elfogadták a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt. Ezt azonban magánszemélyek és pénzintézetek támadták meg az Ab-n.

 



MTI 2015. november 19., csütörtök 12:19