Megosztás
2013.11.8. |

Az Együtt-PM választási szövetség szerint jogtalanul kezdte meg pénteken reggel az egyik új bérlő az általa elnyert kishantosi földterület szántását.

 

A szövetség részéről Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: álláspontjuk és a Kishantoson 15 éve működő, az eddig a földeket művelő Kishantos Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. álláspontja szerint is több ponton jogszerűtlen volt az eddig a kft. által művelt 52 hektár állami földterület pályáztatása. Így szerintük a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) nem jogosult a földek továbbadására a pályázaton nyertes új bérlőknek, vagyis az új bérlő jogtalanul kezdett el dolgozni a földeken.

Szabó Rebeka emlékeztetett: az NFA annak ellenére adta át a területeket az új bérlőknek, hogy azokat hivatalosan nem kapta meg a vidékfejlesztési központtól, így jogvita alakult ki az ügyben.

Ismertette: pénteken a helyszínen tartózkodó aktivisták kihívták a rendőrséget a szántás megakadályozására. A rendőrök kiérkezésük után nem sokkal elhagyták a helyszínt, szóbeli indoklásuk szerint azért, mert nem akarják, hogy úgy tűnjön: a jogvitában Kishantos mellé állnak - mondta szabó Rebeka helyszíni forrásaira hivatkozva. Szerinte ezzel az bizonyosodott be, hogy ma Magyarországon, ha valaki jogvitába keveredik az állammal, akkor az állam független hatóságai nem védik meg a jogait.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez.

Szabó Rebeka pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról is: 1998-ban a nyertes nonprofit kft. vállalta, hogy ökológiai gazdálkodást folytat a területen, a mostani új pályázaton azonban ezt már nem kellett vállalniuk a nyerteseknek, ami szerinte "rossz, visszaélés-gyanús és hibás" döntés volt.

 

Budapest, 2013. november 8.

 

Forrás: MTI