Megosztás
2013.4.13.

2013. április 13.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a kormány nem tette meg a szükséges előkészületeket ahhoz, hogy az első osztályba jelentkezőknek legyen helyük az általános iskolákban.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján ezért azt javasolta: nyithassanak új osztályokat azok az általános iskolák, amelyekben többen jelentkeztek a meglévő helynél.
    

A PM elnökségi tagja azt is kezdeményezte, hogy a 2007 nyarán születettek maradhassanak az óvodákban, így csökkenne az első osztályba jelentkezők száma. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan kötelező lesz az óvodáztatás a hároméves gyermekek számára annak ellenére, hogy jelenleg ezen intézményekben sincs elegendő férőhely, így vélhetően azért kell a 2007 nyarán születetteknek iskolába menniük, hogy helyük szabaddá váljon az óvodában.
    

Hangsúlyozta: ha a kormány nem lép, hamarosan az iskolák mellett az óvodákban is zsúfoltsággal kell számolni.
    

Erőss Gábor, a PM társadalompolitikai kabinetjének vezetője arról beszélt, hogy idén 25 százalékkal többen jelentkeztek első osztályba, mint tavaly. A kormány azonban a helyzetet kapkodva oldja meg: először nagyobb létszámú osztályok indítását helyezte kilátásba, majd olyan javaslatot tett, amely alapján a szülők nem tudhatják, gyermekük melyik iskolába kerül majd - mondta.


    

Minden tanköteles korú gyermek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kötelező körzeten belül - közölte Marekné Pintér Aranka, a központ elnöke szerdán. A következő tanévben 3653 osztály indul az országban, a hatályos jogszabályok szerinti 27 tanulóval számolva. Eddig 1882 olyan gyereket jeleztek a tankerületek vezetői, akinek a körzeten belüli elhelyezéséről gondoskodnia kell a Kliknek az önkormányzatokkal együttműködve. A túljelentkezés döntően Budapest XI., XII., XIV. és XVIII. kerületét, valamint Dunakeszi és Budakeszi városát, illetve egy-egy iskolával Székesfehérvárt, Kecskemétet, Pécset és Baját érinti. Van olyan szülő, aki öt-hat helyre is beíratta gyermekét, ezt most tekintik át, ezután - a központ elnökének reményei szerint - az 1882-es szám tovább csökkenhet. Részletes adatokat későbbre ígért Marekné Pintér Aranka.