Megosztás
2016.11.9. |

Donald Trump győzelme azt jelenti Amerikának, amit a Brexit Európának: a fennálló helyzettel való elégedetlenség, a frusztráció, az elittel szembeni jogos ellenérzések kitörését. De ez a pofon nemcsak az elitnek fáj, hanem azoknak is, akik adják.

 
Trump az elit elleni háborúskodással nyerte meg sokak támogatását, miközben maga is az elit része. Egyike a szupergazdagoknak, aki a programjában is csak a vagyonosoknak hirdetett adócsökkentést – a többieknek csak a demagóg szlogenek jutottak.

Trump győzelmével rosszul jár a világ, de rosszul járnak a hazugságokkal megszédített szavazói is. Trump elnöksége semmi jót nem ígér a nők, az etnikai kisebbségekhez tartozók, a középosztály és a szegények, a tények és az igazmondás barátai számára. De rosszul járunk mi, európaiak és mi, magyarok is – ide nem értve a félelmekre és gyűlöletre építő politika másik nagy bajnokát, Orbán Viktort.

Mik a tanulságai az amerikai választásnak?

- A radikális változás iránti vágy és a jogos elitellenesség annyira erős, hogy felülírja a nyilvánvaló alkalmatlanságot és a hihetővé teszi az átlátszó hazugságokat is.

- Nem lehet tovább folytatni az emberek problémáira, félelmeire, vágyaira süket és vak elitista politikát!

- A baloldal nem lehet a status quo képviselője, az „ugyanúgy, mint eddig, csak kicsivel jobban” hirdetője!

- A populizmust nem ócsárolni kell, hanem megérteni, és kialakítani egy humanista populizmust, amely a jó ügyek szolgálatába állítja az indulatokat.

- Valódi baloldali politika kell, amilyet Bernie Sanders képvisel az USÁ-ban és a Párbeszéd Magyarországon.

- Csökkentenünk kell a növekvő egyenlőtlenségeket, meg kell adóztatnunk a nagy vagyonokat, létbiztonságot kell adnunk az embereknek az alapjövedelem bevezetésével és fel kell pörgetnünk a gazdaságot a jövedelmek emelésével.

- A régi baloldal a hiteltelen, gyáva és fantáziátlan vezetőkkel nem képes a győzelemre – át kell adniuk a helyet egy hiteles, radikálisan újító, győzelemre képes új baloldalnak.


Elitváltás kell a baloldalon! Olyan új arcokra van szükség, mint Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Jill Stein Amerikában, Jeremy Corbyn Nagy-Britanniában, vagy Karácsony Gergely és Szabó Rebeka Zuglóban, Szabó Tímea a magyar Országgyűlésben és Jávor Benedek az Európai Parlamentben.
 
Az egyetlen reménykeltő, Magyarországra is érvényes jó hír az amerikai választással kapcsolatban: hiába a médiafölény, hiába a közvélemény-kutatások számai, ha az emberek véleménye, a közösségi média és végül a választások eredménye mást mutat. Ezért van remény Magyarországon is: hiába gyűri maga alá a Fidesz a médiát, hiába nyomasztó a fölényük papíron, ha az időközi választásokon rendre elbuknak a magyar Trump katonái.

 

Budapest, 2016. november 9. 
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!