Megosztás
2013.3.13.

A Párbeszéd Magyarországért követeli a Nemzeti Földalap elnökének azonnali lemondását, mert Somogy megyében a földpályázatokat megkerülve, kényszerhasznosítási szerződések mögé bújva semmizi ki a helyi gazdálkodókat. Szerdán Kaposváron, két helyi gazda társaságában az NFA Somogy megyei területi irodáján jártam, hogy kiderítsem, igaz-e, hogy azokat a Bábonymegyer és Som környéki földeket, amelyekre vonatkozó állami földbérlet pályázat jelenleg elbírálás alatt van, de közben megbízásos alapon kiadták hasznosításra.

A helyszínen kiderült, hogy az összesen majdnem ezer hektár földet valóban öt magánszemély és egy cég kapta meg egy éves használatra, közülük az egyik, immáron több száz hektár használatára jogosult, Ágh János bábonymegyeri önkormányzati képviselő lett. A szóban forgó földterülettől néhány tucat hektárnyira a helyi gazdálkodók többször jelezték hasznosítási igényüket, amelyet a majd kiírandó hivatalos pályázatra hivatkozva utasított el az NFA. A gazdálkodók tehát vártak, majd tavaly ősszel pályáztak egy-egy területre. A pályázat eredményhirdetési határideje idén január elején lejárt, ám az NFA azóta sem hirdetett eredményt. Ezt megteheti, hiszen a jogszabály az NFA számára nem állapít meg szankciót határidő túllépés esetére. Eközben a helyi gazdák jövőjét és megélhetését jelentő földet egyéves megbízási szerződéssel, a hasznosítás „kényszerére” hivatkozva az NFA kiadta. Még azt a nyolc hektárt is, amelyet az egyik gazdálkodó jelenleg is takarmányozási célra használ. Az állami földpályázatokkal kapcsolatos hamis ígérgetés és szégyenteljes gyakorlat nemcsak az állami intézményekbe vetett bizalom maradék morzsáit emészti fel, de a kis falvakban élő, nehéz körülmények között boldogulni próbáló gazdálkodók megélhetésének, gazdaságuk fennmaradásának utolsó esélyét is. A kormány visszaéléseknek teret adó birtokpolitikája és az átláthatatlanul földeket „osztogató” NFA működése miatt egyre gyakoribb, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező „új földesurak” jutnak hatalmas földterülethez a kisebb, évek óta helyben gazdálkodókkal szemben.

 

A Párbeszéd Magyarországért az NFA elnökének azonnali lemondását és új, átlátható, a helyi gazdálkodóknak valós esélyt adó állami földbérlet pályázati rendszert követel. A jelek szerint az Orbán kormány ígéretei ellenére mindezt nem akarja biztosítani - így a megoldás csak a kormány leváltása lehet. Budapest, 2013. március 13. Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a PM képviselői csoportjának helyettes vezetője