Karácsony Gergely
Megosztás
2019.8.24. |

Az önkormányzati választási tétje a fővárosban az, hogy a budapestiek visszaszerzik-e önrendelkezésüket saját városuk felett - jelentette ki Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt szombaton Budapesten.

    A XI. kerületben, a Fehérvári úti Vásárcsarnoknál tartott kampánynyitón Karácsony Gergely kiemelte: hivatalosan elindult az önkormányzati választási kampány, hiszen kezdődik az ajánlásgyűjtés, és az a jó híre van a Budapesten változást akaróknak, hogy az ellenzéki pártok és civil szervezetek a főváros minden kerületében és egyéni választókerületében közösen indulnak.
    A változás arról szól, hogy Budapest visszavegye azt a pénzt, amit az elmúlt években elvontak tőle, visszaszerezze azokat az intézményeket, amelyeket elvettek tőle, visszaszerezze az esélyt, hogy Budapesten mindenkinek lehessen lakhatása, s azt, hogy Budapest szolidáris közösség legyen, amely újra része Európának - mondta.
    Karácsony Gergely hangsúlyozta: elindulnak a választáson azért is, hogy visszaszerezzék azoknak a budapestieknek az önbecsülését, akik unják már azt, hogy a fejük felett, nélkülük döntenek a legfontosabb kérdésekben.
    A választás arról is szól, hogy le tudják-e győzni a "Fidesz bábját", Tarlós István főpolgármestert, aki "nem a budapestieket képviseli a kormánnyal szemben, hanem a kormány akaratát a budapestiek érdekeivel szemben" - tette hozzá.
    Karácsony Gergely László Imrével (DK), a XI. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölttel és Molnár Gyula szocialista országgyűlési képviselővel, a kerület volt polgármesterével tartott sajtótájékoztatót a Kőrösy József utcában, ahol - mint elmondták - a Fidesz kilenc éve ígéri egy gyermekgyógyászati központ létrehozását.
    László Imre, aki sajtótájékoztatót megelőzően aláírta Karácsony Gergely ajánlásgyűjtő ívét, arról beszélt, hogy "a kerület gyógyításra szorul", és erre példaként hozta fel a Citadella XI. kerületi részének elhanyagoltságát, valamint a gazdagréti uszoda megépítésének elmaradását.
    Azt ígérte, hogy megválasztása esetén a kerületi egészségügyi alapellátásra és a járóbeteg-szakellátásra fordított forrásokat minimálisan megduplázzák. 
    Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, az elmúlt években a kormányzat olyan politikát valósított meg, amely az önkormányzatiság értékét megkérdőjelezte, ezért az önkormányzati választás tétje az egész országban az, hogy a települések visszaszerzik-e az önrendelkezés lehetőségét.
    Kijelentette: nem ért egyet a drogliberalizációval, és az nem része a közös programnak. Ez a Liberálisok programjában sem szerepel, és a velük kötött megállapodás arról szól, hogy Sermer Ádám főpolgármester-jelölt visszalépésével közösen politizálnak a kampányban, majd a Liberálisok szerepet vállalnak a főváros vezetésében, valamint az V. kerületben közös ellenzéki jelöltként indul egyéni körzetben politikusuk, Szabadai Viktor - mondta el Karácsony Gergely.
    Ugyancsak kérdésre válaszolva Molnár Gyula azt mondta, szerinte a választás tétje az is, hogy vissza lehet-e terelni a politikát a "normális sávba", lehet-e újra a helyi ügyekről helyben dönteni, ugyanis "egy olyan hatalommal állunk szemben, amely mindent centralizál".

 

MTI, Budapest, 2019. augusztus 24.