Karácsony Gergely
Megosztás
2018.5.3. |

„Talán ügyesebben csinálta volna, talán nagyobb lelkesedéssel, vagy talán hamarabb kellett volna megértetni Botka Lászlóval, hogy a stratégiájával kapcsolatosan mik azok a dolgok, amelyek a bukásához fognak vezetni” – tette fel a költői kérdést a választásokon a vágyottnál jóval gyengébben szereplő MSZP-Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltje. Karácsony  Gergely ugyanakkor hozzátette, ezek mind taktikai kérdések, és szerinte hogyha mindent tökéletesen csináltak volna, akkor sem lett volna biztos, hogy le tudjuk váltani a Fideszt. Mint mondta, utóbbit nagyobb kérdésnek tartja, és ma még nem tud rá válaszolni. Mai fejjel sem csinálna másképp semmit, mint ahogy eddig csinálta, de elismeri, hogy nagy hiba volt nem az elmúlt évek realitásához viszonyítani azt, amit ők kínáltak a választóknak – erről beszélt a Megbeszéljükben az MSZP-Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely t a műsor új, a választási eredmény miértjeit boncolgató, Hol rontottuk el? című sorozatának keretében kérdezte Bolgár György.

 

„Még nem értem pontosan, mi van például azoknak a szegény településeken élő, teljesen kizsákmányolt, kirekesztett közmunkásoknak a lelkében, akik a Fideszt támogatták a szavazatukkal.” 

 

A zuglói polgármester szerint az fő kérdés, hogy mit tudtak volna, illetve mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a választók ne a meglévő kis biztonságot értékeljék, hanem azt az üzenetet, hogy az MSZP-Párbeszéd többet tud adni, mint a Fidesz, például emberibb életet, magasabb béreket vagy mondjuk kiszámíthatóbb, kevésbé kirekesztető munkaerő-piacot.

 

Mint mondta, az elmúlt négy évben tapasztalt bérnövekedés – amit persze a világgazdasági konjunktúra is fűtött, és ami sokkal magasabb is lehetett volna, ha van egy igazságosabb adórendszer vagy igazságosabb foglalkoztatáspolitika – nagyon jelentős bérnövekedés volt, és nagyon-nagy hiba volt, hogy nem számoltunk azzal, hogy az emberek effektíve tényleg jobban élnek, mint 4 éve. 

 

„Mi mindig ahhoz a világhoz hasonlítottuk a Fidesz politikáját, amit mi kínálunk a magyaroknak, és soha nem ahhoz, amit egyébként az elmúlt évek hoztak az emberek hétköznapjai életében. És ők azt gondolták, hogy jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok, ami szerintem teljesen jogos állampolgári reakció ebben a helyzetben. Annak a nyitját kéne megértenünk, hogy hogyan tudjuk elmondani azt, hogy veréb helyett lehetne ha nem is túzok, de mondjuk legalább egy tyúk.” - fogalmazott Karácsony Gergely, aki a korábbi szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László viharos távozásáról és a politikai pályához többek szerint túlzottan barátságos modoráról is beszélt a Klubrádióban.

 

Hallgassák meg a teljes interjút!