Karácsony Gergely
Megosztás
2018.3.24. |

Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje mintegy kétszáz ember előtt tartott utcafórumot Szombathelyen.

Verőfényes tavaszi időben, szombat délelőtt tartott utcafórumot Szombathelyen, a Derkovits-lakótelepen Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje és Nemény András országgyűlési képviselőjelölt. Mintegy kétszáz érdeklődő jelent meg, a fórum több mint egy órásra nyúlt.

Karácsony mindenkivel hajlandó egyeztetni a visszalépésekről

Aztán az MSZP belvárosi irodájában sajtótájékoztatón mondták el, miről is volt szó az utcafórumon. De nem csak erről volt szó, pár perccel korábban érkezett a hír arról, hogy Juhász Péter, az Együtt képviselőjelöltje visszalépett a budapesti belvárosban, az V. kerületben. Szombathelyen egyébként az Együtt volt jelöltje Nemény András mellett állt ki pár napja.

Adódott a kérdés, hogy folytatják-e az egyeztetéseket, hiszen az előző hétvégén úgy tűnt, befagytak a tárgyalások. Karácsony Gergely kijelentette, ő még a Jobbikkal is tárgyalna, és elárulta, a háttérben azért még folynak az egyeztetések. De az a lényeg, hogy minden választókerületben a legesélyesebb ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben, ha ez egy másik párt jelöltje, akkor meggondolná a visszaléptetést.

Megjegyezte, hogy a jövő héten még lehet visszaléptetni jelölteket, később már nincs értelme, De kijelentette, Szombathelyen egyértelműen, a közvélemény-kutatások szerint is Nemény András a legesélyesebb, és jó jelöltön nem szabad változtatni.

„Szombathely minden pontján egyforma legyen az életminőség”

De mielőtt erről szó lett volna, Nemény András kifejtette, hogy Karácsony Gergely gyakorló polgármesterként jól tudja, mire van szüksége egy megyeszékhelynek, gyorsan megtalálták a közös hangot. Emlékeztetett rá, hogy Zuglóban (itt polgármester Karácsony) példaértékű szociális modellt alakítottak ki, amiből tanulni lehet. Közben Szombathelyen, a Segítés Városában a szociális célokra is felhasználható pénzt másra, látványberuházásokra költötték, összesen ötmillió forint jutott a szociális ágazatra.

A látványberuházások működtetése ráadásul további összegeket visz el, és így nem marad pénz például az út- és járdafelújításokra.

Nemény kijelentette, ha bizalmat kapnak a választásokon, akkor az összes központi forrást arra fordítják, hogy Szombathely bármelyik pontján ugyanolyan életminőséget tapasztalják a lakók. Városrészenként állítanak össze átfogó fejlesztési programot, és egy külön parkolófejlesztési tervet, ezeket már elkezdték kidolgozni.

A helyi közösségek dönthetnek majd.

Karácsony Gergely kijelentette, az Európai Bizottság vezetőitől egyre hangosabb a vélemény, miszerint a tagállamok megunták, hogy Magyarországon az uniós támogatásokat értelmetlen célokra költik, és a pénzek jó része eltűnik. Az átláthatatlanság miatt veszélybe kerülhetnek a 2020 utáni uniós támogatások, hiszen súlyos visszaélések gyanúja merült fel több ügyben is.

Bejelentette, hogy április 8. után leállítják az uniós pénzek kifizetését, a kormány ugyanis rohamtempóban osztotta ki a 2020-ig esedékes EU-támogatásokat, 95 százalékát már elvileg elköltötték. Ezzel a következő kormány elől akarják elvenni a fejlesztési lehetőségeket, miközben a többi EU-tagállamban időarányosan teszik ezt, most mindenhol 50 százalék körül járnak.

Hozzátette, az általa vezetett kormány az emberi tőkébe fektet majd be, és a helyi közösségek döntik majd el, milyen beruházásokat tartanak fontosnak. Megjegyezte, a jelenlegi kormány a Modern Városok programjában szinte kegyként adja a forrásokat, ráadásul központilag döntik el, mire lehet használni a támogatásokat.

„Nem támogatjuk a kötelező kvótát”

Az egészségügyebe, az oktatásba, az infrastrukturális fejlesztésekbe (közlekedés, utak, hidak, járdák) fektetnek majd be, nem stadionokba, kastélyokba, lówellnessbe. Az EU-támogatásokkal talpra lehet állítani az országot - mondta.

Hangsúlyozta, évente 1300 milliárd forint jön az Uniótól, ami hatalmas pénz, nem mindegy, hogyan költik el, és az sem, hogy 2020 után egyáltalán megkapja-e az ország az uniós EU-támogatásokat.

A menekültpolitikáról szóló újságírói kérdésre kifejtette, nem támogatják a kötelező kvótát, a döntési jog mindenkit megillet. Az Európai Unió külső határainak megerősítését javasolják, mindezt azonban úgy, hogy senki ellen se keltsenek gyűlöletet. A végén hozzátette, csatlakozni akarnak az Európai Uniós ügyészségéhez.

 

Forrás: Nyugat.hu

Kép: Nyugat.hu

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!