Megosztás
2015.3.18. |

Az állami földek kezeléséről szóló törvényjavaslat a védett földek vagyonkezelői jogait a nemzeti parkoktól a földmutyikban besározódott Nemzeti Földalaphoz telepíti. A nemzeti parkok a földjeik nélkül az alaptevékenységüket sem tudnák ellátni. A PM az alkotmánysértő helyzet miatt az ombudsmanhoz fordul.

 

A nemzeti parkjainkat is elherdálni készülő Orbán-kormány törvényjavaslata elveszi a nemzeti parkoktól a védett területek vagyonkezelői jogait. Így a természetvédelmi szempontok érvényesítésére alkalmatlan NFA adhatná bérbe, értékesíthetné hazánk természetvédelmi területeit. A nemzeti parkok ezzel elvesztenék bevételeik 60 százalékát, a földalapú és az agrár-környezetvédelmi támogatásokat és nem lesznek képesek biztosítani a természet-megőrzési szempontok érvényesülését az érintett földeken.

 

Ez már az Orbán-kormány sokadik támadása a természetvédelmi intézményrendszer ellen. Korábban szűkítették a hatósági jogosítványokat és a finanszírozást, és elvonták a 1200 hektár fölötti támogatásokat. A mostani Fidesz-javaslat az utolsó szög az állami természetvédelem koporsójában. Több tízezer állat halhat éhen elegendő legelőterület hiányában. A tervezett csonkítást a környezetvédelmi ombudsman is alkotmányellenesnek nevezte. Ezért a PM az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, hogy a törvény elfogadása esetén kérje annak alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

 

Budapest, 2015. március 18.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

környezetvédelmi szakpolitikus