Agrár_környezetgazdálkodási _támogatás
Megosztás
2014.7.26. |

Az Együtt-PM felszólítja a magyar kormányt: tegyen meg mindent a dilettantizmusa és késlekedése miatt előállt válsághelyzet kezelésére! Nem engedhetjük, hogy felelős magyar gazdák menjenek csődbe azért, mert a kormány nem készített vidékfejlesztési stratégiát, bár arra 4 éve volt, és a Brüsszel által kínált mentőövvel érthetetlen okból nem élt. A támogatások leállítása ráadásul a természetvédelemben is beláthatatlan következményekkel jár.

 

 

Jövő hónap végével leállnak az úgynevezett agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások, melyek lehetőséget adtak a gazdáknak arra, hogy környezetbarátabb művelési módszerekre térjenek át, vagy például szabadon legeltessék állataikat, és ehhez támogatást vehessenek föl. A 2009 óta futó rendszer 2016-ig nem is indul újra. Ráadásul a kormány tehetett volna azért, hogy ne álljon elő válsághelyzet: Brüsszel ugyanis egy év türelmi időt ajánlott, amit a kormány nem használt ki.

Az Együtt-PM Szövetség szerint a kormány konok dilettantizmusa és késlekedése miatt buknak most tízmilliárdokat a magyar gazdák. Ismét bevertek egy szöget az agrárium és a természetvédelem koporsójába. Bár már 4 éve tudják, hogy újra kell írni, mégsem készült el időben az új vidékfejlesztési terv, melyet így Brüsszel nem tudott jóváhagyni. Az pedig, hogy bár az Európai Unió lehetőséget adott az AKG programok egy évvel való meghosszabbítására a régi szabályok szerint, a kormány nem kívánt élni ezzel az opcióval, egyszerűen bűn. A magyar gazdák jó része így most tanácstalan és kiszolgáltatott.

Az AKG rendszer leállása jelentős veszteséget jelent majd azoknak a gazdáknak, akik nemzeti parki földterületen gazdálkodnak, évtizedek óta, becsülettel. Azokat fogja sújtani, akikre a kormány előszeretettel hivatkozik a magyar hagyományok ápolásában: akik a pusztán legeltetnek. A gazdák mellett a természetvédelemben is rendkívüli károkat okoz az AKG leállítása, például óriási mértékű madárpusztulással fenyegehet.

A kabinet megint bűnt követ el a magyar gazdák és a magyar föld ellen, a jó szándékú, természetet védeni akaró gazdálkodókat csődbe viszi, a környezetet pedig rombolja. Ugyanazt teszik most, amit a területalapú támogatások átalakításánál láttunk: valódi egyeztetések nélkül, fejjel rohannak a falnak, és ennek a meggondolatlanságnak az árát a gazdálkodók fizetik meg. Jelen esetben legalább 50 milliárdot. A kormányzat pár héten belül másodjára veri szét érdemben az agrárágazat jövedelmezőségét és fenntartható működését.

Az Együtt-PM Szövetség azt követeli a magyar kormánytól, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az AKG-támogatásokból az utóbbi 5 évben megkezdett zöldberuházások ne menjenek pocsékba! Tegyenek meg mindent azért, hogy azok a magyar gazdák, akik a környezet védelmének érdekében vállalták a rövid távú termelékenység-csökkenést, ne veszítsék el a megélhetésüket! Tegyenek meg mindent azért, hogy a falu szélén legelő állatok látványa ne csupán festményeken legyen megismerhető a következő nemzedékek számára!

 

Budapest, 2014. július 26.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért és Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja,

az Együtt-PM szakpolitikusai

 

Együtt-PM Szövetség

 

 

(Kép forrása: http://www.mnvh.eu/)