Megosztás
2013.10.2.

Immár az adatvédelmi hatóság és az állampolgári jogok parlamenti biztosa is elmarasztalta a Tolnainé Szatmári Katalin által vezetett Országos Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget (OKTVF), Fazekas Sándor szakminiszter azonban korábbi ígérete ellenére továbbra sem hajlandó levonni az ügy személyi konzekvenciáit. A PM az elmarasztalt főhivatalnok azonnali menesztésére szólítja fel a minisztert, és ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a jogszerű hatósági működés helyreállítása végett.

A tavasz folyamán több alkalommal írásbeli kérdéssel fordultunk Fazekas Sándorhoz az OKTVF-nél az ügyfelek által tapasztalt törvénytelen adatkezelési és ügyintézési gyakorlat felülvizsgálatát kérve. Cinikus hangú válaszaiban a miniszter - következetesen doktorként említve Tolnainét, akiről időközben kiderült, hogy egy nem akkreditált intézmény áldoktori címét használja - először azt javasolta, hogy ha bizonyítékunk van, forduljunk a megfelelő hatóságokhoz, majd miután ezt megtettük, arra hivatkozott, hogy lépéseivel megvárja az általunk kezdeményezett vizsgálatok eredményét. Fellépésünket ugyanakkor a főigazgató elleni politikai támadásnak, illetve az OKTVF lejáratásának nevezte.

Mára világossá vált, a miniszter rosszul ítélte meg a helyzetet, és hónapok óta folytatólagosan elkövetett törvénysértéseknek falaz. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke vizsgálatában jogsértőnek nevezte az OKTVF adatkezelési eljárását, és a törvénytelenségek korrigálására szólította fel a hivatal vezetőjét - erre a mai napig nem került sor. Szabó Máté ombudsman pedig megállapította, hogy az OKTVF által az ügyfelekre oktrojált fizetős konzultációnak nincs jogszabályi alapja, így az szintén törvénytelen. Mindeközben a főfelügyelőség működésének más területeire vonatkozó beadványunk vizsgálata még mindig folyik, és szintén tartogathat meglepetéseket. Kettőből kettő, talált, süllyedt - mondhatnánk, de Fazekas Sándor írásbeli ígérete ellenére most sem látott okot a közbeavatkozásra.

A PM ezért felszólítja a minisztert a többszörös törvénysértésen ért hivatalvezető haladéktalan menesztésére. Az ökopárt a mai napon az ügyészséghez fordul az OKTVF működésében tapasztalt törvénysértő mulasztások és intézkedések feltárása, illetve a törvényes működés helyreállítása érdekében.

 

Jávor Benedek országgyűlési képviselő, a Fenntartható fejlődés bizottság tagja

 

2013.10.02