Megosztás
2013.4.18.

2013. április 18.

A Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz fordult Jávor Benedek, az Együtt–PM Szövetségtárselnöke az országos zöldhatóság tájékoztatási gyakorlatának törvénysértő gyakorlata miatt. Az országgyűlési képviselő annak kivizsgálását kéri Péterfalvi Attilától, hogy a hatóság eleget tesz-e törvényi kötelezettségeinek a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán.

Jávor Benedek szerint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség honlapja nem tartalmazza az információs törvény alapján kötelezően

 

közzé teendő, közérdekű adatok nagy részét. Különösen feltűnő a gazdálkodásra illetve a külső szerződésekre vonatkozó adatok szinte teljes hiánya 2010 óta. Azóta nem tettek közzé az üvegzseb-törvény alapján kötelező információkat sem. A képviselőhöz eljutott állampolgári panaszok alapján Jávor annak kivizsgálását is kéri az adatvédelmi hatóságtól, hogy a közérdekű adatokat kérőkkel való kapcsolattartás gyakorlata megfelel-e a törvényi előírásoknak, illetve a számukra felszámított díjak nem haladják-e meg a törvényben meghatározott mértéket.

Az Együtt-PM politikusa szerint a hatóságnál sérül a közérdekű adatok megismerhetőségéhez fűződő jog, az OKTV titokban tart számos olyan információt, amelyeket a közvéleménynek törvényi joga megismerni. Ezek a jogsértések beleillenek azok közé a törvényes működéssel kapcsolatos aggodalmak közé, amelyek a hatóságról a közelmúltban a sajtóban napvilágot láttak. Jávor Benedek közölte: a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó kezdeményezése csak az első lépés, más területeken is a végére kíván járni, hogy a botrányok övezte zöldhatóság működése jogszerű, és szakmailag megfelelő színvonalú-e.

A beadvány a képviselő személyes blogján  (http://javorbendek.blog.hu) teljes terjedelmében elolvasható.