Megosztás
2014.4.2. |

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár részére

Budapest

 

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Ön a kettőnk februári atomvitáján nyilvánosan ígérete tett rá, hogy a kormány a parlament elé terjeszti a 3000 milliárdos paksi orosz devizahitelről szóló megállapodást, és a végső szót az Országgyűlés mondhatja ki. Ez az állítása éppúgy hazugságnak bizonyult, mint gyakorlatilag minden, amit a paksi bővítés ügyében az Ön száját elhagyta.

Korábban Önök nemzetközi tendert ígértek a bővítési beruházással kapcsolatban, majd a fenntartható fejlődési bizottság részletes tájékoztatását a beruházás gazdaságossági és környezeti háttértanulmányairól – egyikből sem lett semmi, és most a hitelszerződést is titokban, a magyar közvélemény és az országgyűlés tudta nélkül írták alá (ugyanúgy, mint az Orbán-Putyin atompaktumot), a parlamenti választás előtt öt nappal. Ilyet civilizált kormány egy civilizált országban nem tesz.

A hitelszerződés ügyében a kormány ahány tagja megszólal, annyifélét állít, már maguk sem tudják, hogy saját hazugsággyáruk melyik termékét dobják éppen piacra. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter március 11-én benyújtott írásbeli kérdésemre adott válaszában egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a „finanszírozási kérdéseket tartalmazó államközi szerződés megvitatására és a végső döntéshozatalra a Magyar Országgyűlésben nyílik majd alkalom.” Eszerint a hitelszerződés csak a magyar parlament jóváhagyó döntését követően léphet hatályba. Az orosz sajtóban a szerződés aláírásáról megjelent híreket követően Ön is megszólalt – mindenképpen dicséretes, hogy ön is követi Vedomosztyi hírlap cikkeit, és így képes reagálni rájuk, de még örvendetesebb lenne, ha az ország sorsát évtizedekre meghatározó kérdésben proaktívan is tájékoztatná a magyar lakosságot, akinek a bőrére ezt a gyalázatos játékot játsszák. Megszólalásában Ön úgy nyilatkozott, hogy a parlament elé fogják vinni a megállapodást – ám hogy ez érdemi döntéshozatalt jelent, vagy csupán egy kellemes parlamenti csevegést egy, már érvényben lévő szerződésről, az nem derül ki szavaiból. Kiderül viszont Varga Mihály írásbeli kérdésre adott válaszából , amelyben a gazdasági miniszter világosan csupán tájékoztatásról ír, nem pedig érdemi döntéshozatalról.

Kiderül továbbá a megállapodás orosz nyelvű szövegéből – amely a kormány szégyenére, szemben a magyar változattal, elérhető -, és amely egyetlen szót sem tartalmaz parlamenti jóváhagyásról. A megállapodás a mellékletek gazdasági miniszterek általi kölcsönös jóváhagyását követően, hatályba lép. Szó sincs parlamenti döntésről. Önök becsapták Magyarországot, az ügyben csak akkor nem hazudnak, ha nem mondanak semmit.

Államtitkár Úr!

Ezzel a gyalázatos megállapodással és átveréssel a mélypontjára érkezett az Önök kormányzása – épp időben, a választások előtt, hogy mindenki megfontolhassa, adnak-e felhatalmazást a hazudozásuk folytatásához. A demokratikus államműködésnek ezzel együtt még mindig vannak írott és íratlan szabályai, és ezek Magyarországon az Önök szorgos erőfeszítései ellenére is érvényesek. Ezek a szabályok kötelezővé teszik, hogy az Orbán-kormány mérlegelés és időhúzás nélkül:

1. Hozza nyilvánosságra az Oroszországban megszövegezett hitelszerződés pontos magyar fordítását.

2. Tegye nyilvánossá, hogy magyar részről ki írta alá a gyalázatos megállapodást.

3. Haladéktalanul adjon tájékoztatást róla, lesz-e beleszólása a következő parlamentnek a szerződés szövegébe és elfogadásába, vagy pedig a kontraktus minden további országgyűlési aktus nélkül, változatlan formában hatályba lép majd, és Önök csupán tájékoztatást nyújtanak róla a parlamentben.

4. Fejezzék be a folyamatos hazudozást a paksi bővítés ügyében.

5. Egyben felszólítjuk Önöket, hogy függesszék fel az ország kiárusítását, legalább a választásig hátralévő napokra, kivárva, hogy a szavazók mondhassanak ítéletet erről a minősíthetetlen és a magyar köztársaság történetében példátlan, a hazaárulás fogalmát többszörösen kimerítő cselekménysorozatról.

 

Budapest, 2014. április 2.

 

Tisztelettel:

Jávor Benedek országgyűlési képviselő

 

 

A kép forrása: www.nol.hu