Megosztás
2013.3.28.

A Párbeszéd Magyarországét (PM) követeli a kormánytól, hogy mindenben segítse a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa károsultjainak kártérítését - közölte Jávor Benedek, a PM társelnöke.

Az ellenzéki politikus elmondta: a katasztrófa azon magánszemély károsultjai, akik a Mal Zrt.-től követelték a káruk megtérítését, a napokban értesültek arról, hogy a cég felszámolási eljárása megkezdődött és ennek keretein belül érvényesíthetik a követeléseiket. Csakhogy ehhez a vonatkozó eljárási szabályok szerint a felszámolás költségeihez való hozzájárulásként be kellene fizetniük a követelés tőkeösszegének 1 százalékát, de legalább ötezer és legfeljebb 200 ezer forintot.

Mivel a károsultak többsége mindenét elvesztette az iszapömlésben és csak részben kárpótolták őket, így valószínűleg képtelenek lesznek ezt összeget előteremteni. Ráadásul, bár a díj befizetése törvényi kötelezettség, azt a magánfelek közötti felszámolási eljárásra szabták - folytatta Jávor Benedek. 

A Mal esete azonban nem ilyen, az állam ugyanis a katasztrófa óta közreműködik a cég irányításában, emellett maga a felszámoló is állami szervezet, így lényegében az állam által ellenőrzött módon előidézett csődhelyzetben az államnál felmerülő költségek fedezetére szedi be a bíróság a magánszemély károsultakról ezt a díjat.

Éppen ezért a PM követeli a kormánytól, hogy vállalja át ezt a regisztrációs díjat a károsultaktól, hogy egyikük se maradjon le a benyújtásról súlyos egzisztenciális helyzete miatt. Emellett Jávor Benedek írásbeli kérdésben is fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez a témában, azt firtatva: lát-e a kormány esélyt arra, hogy a károsultak nem jutnak hozzá a jogos kárigényükhöz a cég többi adóssága miatt, illetve milyen eszközökkel tervezi biztosítani a kormány a kárigények teljesülését.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI)