Megosztás
2016.6.21. |

Párbeszéd Magyarországért szerint nem a Lázár- féle "akinek nincs semmije, az annyit is ér" elvnek kell érvényesülnie az egészségügyben, hanem az ingyenes szűrővizsgálatok körének szélesítésére és a mobilszűrések bevezetésére van szükség. A párt ezért olyan törvénymódosító javaslatot nyújt be, hogy a tao-pénzek - stadionok helyett - prevencióra és szűrővizsgálatokra legyenek elkölthetők.

 

Lázár János a legutóbbi kormányinfón azt vetette föl, hogy kevesebb társadalombiztosítási járulékot fizethetnek a jövőben az egészségügyi szűrővizsgálatokra járók, akik pedig kihagyják, azoknak emelkedhet a közterhük. Ezzel Lázár ismét nyilvánvalóvá tette, hogy a kormány ezt a célt is „akinek nincs semmije, az annyit is ér” jegyében kívánja elérni.  Ez rendkívül igazságtalan, ugyanis hazánkban nem mindenki jut hozzá egyforma eséllyel az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A szűrővizsgálatokra a szegénységben élő másfél, kétmillió ember tud a legkevésbé eljutni, mert nincs pénzük utazásra, mert messze van kórház és mert nem is tudják, hogy lehetőség van ezekre az ingyenes vizsgálatokra. 


A Párbeszéd Magyarországért ezért a mobilszűrések bevezetését és az ingyenes szűrővizsgálatok körének szélesítését szorgalmazza. Ennek finanszírozását tao-kedvezmények jelentenék. Stadionépítések helyett a pénzt valóban az emberek egészségére kellene fordítani.  

 

Budapest, 2016. június 21.

Szabó Tímea

a Párbeszéd Magyarországért társelnöke,

országgyűlési képviselő

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!