Megosztás
2014.5.9.

Az EP-választás elé tervezett vitán három szakpolitikai témát tárgyalnak meg a pártok listavezetői – állapodtak meg a pénteki egyeztetés résztvevői, az Együtt-PM, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Seres Mária Szövetségesei (SMS).
A vitát kezdeményező Együtt-PM politikusa, Karácsony Gergely bejelentette: megállapodtak, hogy a május 23-ra tervezett vita elején mindenki vázolhatja a maga vízióját az EP-választásról, majd ezt követi a három szakpolitikai téma. A megjelentek elmondhatják, hogyan vonják meg az uniós tagság elmúlt tíz évének mérlegét, szerintük Magyarországnak kell-e az Európai Unió, és ha igen, akkor milyen EU-t szeretnénk. A harmadik körben a listavezetők arról beszélhetnek, hogy melyek azok a legfontosabb szakpolitikai területek, amelyeket pártjuk képviselni akar az Európai Parlamentben. A másfél órásra tervezett esemény végén mindenki reagálhat az elhangzottakra.
A vitát a lehető legszélesebb sajtónyilvánosság előtt szeretnék lebonyolítani és levélben kérik, hogy a közszolgálati televízió közvetítse az eseményt.
Karácsony Gergely úgy fogalmazott: továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy a Fidesz és a Demokratikus Koalíció miért vonja ki magát a vitából. Mindenkinek az az érdeke, hogy az EP-választáson magas legyen a részvétel és a választók a programok alapján döntsenek - mondta.
Egy kérdésre válaszolva azt mondta, akkor lenne a legjobb a vita, ha azon a lehető legtöbb résztvevő megjelenne, de annak is van haszna, ha a választópolgárok látják, melyek azok a pártok, amelyek nem nem mernek érvelni a saját álláspontjuk mellett. Ha a Fidesz képtelen leülni vitatkozni a többi a párttal, akkor hogyan tudja majd más politikai erőkkel közösen képviselni Magyarország nemzeti érdekeit az EP-ben? – tette fel a kérdést.
Karácsony Gergely a szkinhed múlttal vádolt szocialista Molnár Zsolt ügyéről azt mondta, hogy fiatalon mindenkinek joga van butaságokat csinálni, ha ezt később belátja. Hozzátette: hasznosabb lett volna, ha Molnár Zsolt "nagyobb őszinteséggel" válaszolt volna az ebben az ügyben felmerült kérdésekre.

Forrás: MTI