Megosztás
2016.11.16. |

Günther Oettingert  néhány napja jelölte az Európai Bizottság alelnöki pozíciójára Jean-Claude Juncker,  a távozó Kristalina Georgieva helyére. A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan személy legyen az Európai Bizottság egyebek mellett a költségvetés ellenőrzéséért és az etikai szabályokért felelős alelnöke, aki többszörösen megszegte a Bizottság magatartási kódexét, többek között azzal, hogy nem-regisztrált lobbista magángépén utazott Budapestre.

Az uniós biztos Jávor Benedek EP-képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából tudjuk, hogy “tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre.” (http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-005571&language=HU).  Azonban tudjuk, hogy aznap délután négy közvetlen menetrendszerű járat is Oettinger biztos rendelkezésére állt volna. 

Vagyis nem elég, hogy beismerte, hogy találkozót folytatott egy nem-regisztrált lobbistával, amely tilos a Biztosok számára, hanem ennek okairól hazudott is az Európai Parlamentnek. További szabályszegés, hogy amennyiben nem fizetett a repülésért, akkor az ajándéknak minősül, miközben 150 euró feletti ajándékot a biztosok nem fogadhatnak el. Egy magángéppel végrehajtott repülés Brüsszel-Budapest távon sokszorosan meghaladja ezt az értéket. Ha pedig fizetett érte, és magángépet használt menetrendszerű járatok helyett, sokszoros áron, akkor ok nélkül pazarolta az európai adófizetők pénzét.

A 444.hu júniusban megjelent cikkének (http://444.hu/2016/06/21/rejtelyes-budapesti-talalkozo-paks-megmenteseert) immár az összes állítására bizonyítékok állnak rendelkezésre,  a találkozó témáját leszámítva. Várjuk mikor kerülnek elő azt is bizonyító dokumentumok,  hogy valóban Paks II.-ről tárgyalt a volt energiaügyi biztos, a Kreml-közeli lobbista és Orbán Viktor.

Jávor adatkéréssel fordult Orbán Viktorhoz a cikkben említett találkozók tartalmát illetően valamit a holnapi esetleges újabb Oettinger-Orbán találkozót illetően, amelyre egy újabb digitális gazdaságról és közlekedésről szóló konferencia kínálja a fedőtevékenységet. (http://www.regionaldigitalsummit.com/)

 

Brüsszel-Budapest, 2016. november 16.

Jávor Benedek

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!