Megosztás
2013.4.3.

2013. április 3.


Miközben a miniszterelnök látványos küzdelmet vív a villanyszámlával, a Fidesz-kormány adóemelései, megszorításai tízezer forintokat vesznek ki havonta az emberek zsebéből. A munkahely-teremtési ígéretekből nem lett semmi, a Fidesz-dúlta környezetben esély sincs a gazdaság és a bérek növekedésére. 

 





Idén is recesszióban van a gazdaság, folytatódik a tavalyi rémálom. A visszaesés növekvő munkanélküliséget és csökkenő reálbéreket jelent. A KSH adatai szerint a munkanélküliségi ráta 11,6 százalékon ragadt, az átlagos álláskeresési idő meghaladja az egy évet, a gazdaságilag aktív fiatalok egyharmada nem talál munkát. 

Az MNB legújabb inflációs jelentése még borúsabb képet fest: a jegybank szerint a munkanélküliség idén tovább növekszik, 2014-re pedig eléri a 12 százalékot. A kormány kudarcot vallott, a katasztrofális munkaerő-piaci helyzet kezelésére Orbán Viktornak még ötletei sincsenek. 

Ma a vállalatok nem bővítik a termelést, nem vesznek fel új munkaerőt és nem emelik a fizetéseket. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szerint az új kormány feladata a bizalom helyreállítása, a „jó kormányzás” lesz. Magyarországon gazdasági növekedésre van szükség: csökkenő munkanélküliségre és emelkedő bérekre.



 

Scheiring Gábor

országgyűlési képviselő

Párbeszéd Magyarországért