Megosztás
2013.5.31.

Bár az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes a hajléktalanság büntethetősége, Pintér Sándor erre fittyet hányva törvényjavaslatban szorgalmazza a legkiszolgáltatottabb embertársainak bebörtönzését csak azért, mert az utcán kényszerülnek élni. A belügyminiszter legújabb javaslata egyenes folytatása a Fidesz értelmetlen és könyörtelen büntetőpolitikájának.

Bárkiből egy csapásra lehet otthontalan. Elég egy rossz válás, elég, ha az ember nem tudja fizetni a hitelét – és már ugrott is a lakása. A Fidesz pedig nem tett le arról, hogy a hajléktalanná vált embereket börtönbe zárja. Hiába mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás és -ellátás eszközeivel, nem büntetéssel kell kezelnie, hiába tiltakozott az ENSZ az embertelen magyar szabályok ellen. A Fidesz üldözni fogja a legszegényebbeket, mégpedig a helyi önkormányzatok karmai közé dobva őket, hisz a törvényjavaslat szerint az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy a hajléktalanság hol rendőrség által üldözendő bűn, és hol megtűrt állapot.

Pedig az Alaptörvény szerint „Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelezettségét!”. A hajléktalanok üldözése ezzel a nemes eszmével összeegyeztethetetlen, ezért az Együtt-PM pártszövetség követeli a törvényjavaslat azonnali visszavonását. Ha az nem történne meg, kormányra kerülésünk után az egyik első dolgunk lesz az embertelen szabályok törlése a magyar jogrendből.

 

2013. május 31.

 

Szabó Tímea, a PM társelnöke

és Dorosz Dávid

 

országgyűlési képviselők

 

Párbeszéd Magyarországért

 

Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség

 

(A képet SzabóZ-nek köszönjük.)