Megosztás
2013.10.30.

A Fővárosi Ítélőtábla adatigénylési perem eredményként 2012 áprilisában másodfokon is arra kötelezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy hozza nyilvánosságra a 2010 novembere és 2012 márciusa közötti állami földbérleti pályázatok pontszámait, értékeléseit és bírálatai lapjait. Miután az adatok átadása elől elhárult minden adminisztratív akadály, az NFA az adatok elküldése helyett felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amelyben még mindig azt bizonygatják, hogy a földpályázatok értékelési pontszámainak kiadása veszélyeztetné a további földpályázatok lezajlását.

Az Együtt – PM szerint az NFA fordítva ül a lovon: a nyilvánosság az átláthatóságot és a bizalmat erősítené, amire igen nagy szüksége lenne a Fidesz-KDNP-kormány által becsapott magyar vidéknek. Az értékelési pontszámok további titkolása pedig legfeljebb azt veszélyezteti, hogy a fideszes haverok továbbra is gátlástalanul rabolhassák az állami földeket a helyi gazdák elől.

Az Együtt – PM elkötelezett a jelenlegi botrányos földpályázatok leállítása és egy új, átlátható és igazságos pályázati rendszer kidolgozása mellett. Ez a választások után meg is történhet - addig is várunk a Kúria bölcs döntésére.

 

Budapest, 2013. október 30.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő