Megosztás
2017.2.17. |

Múlt héten egy egészségügyi konferencián egy magánkórház operatív vezetője felvetette az egészségügyi alapdíj bevezetésének lehetőségét. A javaslat nagy érdeklődés mellett, nagy megdöbbenést is keltett, a kormány azonban nem reagált érdemben a felvetésre. A Párbeszéd ezért Balog Zoltán minisztertől vár azonnali választ arra, hogy a kormány készül-e arra, hogy bevezeti a nyugdíjasokra és kisgyerekes anyákra is érvényes kötelező alapdíjat. 
 
Lantos Gabriella szerint a kötelező egészségügyi alapdíjért cserébe mindössze egy minimumszolgáltatáshoz lehetne hozzáférni, aki minőségi ellátást akar, annak többet kellene fizetnie. A Párbeszéd szerint egy olyan országban, ahol négy millióan élnek a létminimum alatt, ahol több százan fagynak meg télen a saját fűtetlen otthonaikban,és ahol 50 ezer gyerek éhezik, bármilyen alapdíj bevezetése sokak halálos ítéletét jelentené. Az emberek többségének ugyanis egyszerűen nincsen pénze ilyen díjak fizetésére. Tudvalevő, hogy a súlyos szegénységben a hátrányok halmozódnak, vagyis még fenyegetőbb  a lecsúszás veszélye akkor, ha a szegénységben élő embereknek az egészségügyi ellátáshoz is saját erőforrást kell előteremteniük.
 
A kormány az elmúlt hat évben tudatosan kezdte szétverni az egészségügyi ellátórendszert. Félő, hogy ezt annak érdekében teszi, hogy később bevezethesse a több-biztosítós rendszert. A Párbeszéd ezért tartja fontosnak, hogy a kormány színt valljon a kérdésben.

Budapest 2017. február 17.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke,
országgyűlési képviselő

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!