Megosztás
2013.6.24.

A kormánypártokon kezd egyre látványosabban eluralkodni a kapuzárási pánik: a felgyorsult ütemű földrablás immár a természetvédelmi területek "megvédésével" folytatódik. A Párbeszéd Magyarországért szerint a jövőnk felélését itt abba kell hagyni: a fideszes zsákmányszerző csoportokat meg kell állítani a legértékesebb természeti kincseket őrző nemzeti parkok határánál.

A legfrissebb ötlet az orbáni hűbérbirtok-rendszer kiépítésére a nemzeti parki földek szétosztása a kormánypárthoz közel álló új földesurak között. A közelmúltban a kabinet lemondott egy uniós forrásokból milliárdos támogatást nyert LIFE-pályázatról, ami szabad utat nyit annak, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park érintett földjeit átjátszhassa politikai klientúrájának. Hogy az állami földbérletek és a velük járó támogatások magánkézbe juttatása minél zavartalanabb lehessen, a kormány az állami természetvédelem irányítását is átalakította: a környezetvédelmi helyett az állami földprogramért felelős államtitkár lett a felelős a "nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földek” hasznosításának felügyeletéért, egyértelművé téve, hogy a természetvédelmi érdekeket ezentúl felülírják a birtokpolitikai szempontok.

A PM egyetért az egységes állami természetvédelem megszüntetése és a védett területek széthordása ellen tiltakozó szervezetekkel. Az értékes természeti területeknek nemzeti parki kezelésben kell maradniuk, a szaktárcának pedig a földmutyi felpörgetése helyett a magánkézbe került védett területek visszavásárlásával kellene foglalkoznia.

 

Budapest, 2013. június 23.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő

Jávor Benedek országgyűlési képviselő