Tordai Bence
Megosztás
2017.4.4. |

A Párbeszéd egyetért a Freedom House jelentésével: Magyarországot nem tekinthetjük valódi demokráciának. A Fidesz-kormány sorosozó válasza önleleplező: a választások valóban többé-kevésbé szabadok, de azt ők sem állítják, hogy a feltételek igazságosak lennének. És valóban megjelenhetnek az ellenzéki vélemények, csak épp nem érhetik el a választók többségét. Így működik egy putyini típusú látszatdemokrácia.

Hazudik a Fidesz, amikor azt írja, hogy a jelentés Magyarországot támadja. A jelentés a magyar kormányok politikáját, és nem a magyar népet minősíti. A demokrácia-vizsgán nem az emberek, hanem Orbánék buktak meg.

Mit jelent ez mindannyiunkra nézve? Azt, hogy a Fidesz nemcsak lerabolja vagy tönkreteszi Magyarország értékeit, de elveszi az egyes emberek jogait és szabadságát is.

Az egypárti alaptörvénnyel az emberek bevonása nélkül meghatározták életünk alapvető kereteit. Az ügyészség és a bíróságok feletti hatalomátvétellel elvették a törvény előtti egyenlőséget, a valódi igazságszolgáltatást. A választási rendszer átszabásával leértékelték a Fidesz-ellenes szavazók voksát. A független média legyilkolásával millióktól vették el a tájékozottsághoz való jogot; helyette a propagandájukkal próbálják elaltatni és elbutítani a népet. A civil szervezetek, a tudomány és a kultúra leigázásával pedig a gondolkodás, szerveződés és cselekvés lehetőségét korlátozzák, amennyire csak bírják. 

Ha így folytatja a Fidesz, 1-2 év, és hivatalosan sem leszünk többé demokrácia. De annál rosszabb Orbánéknak! Ha nem marad demokratikus eszköz a leváltásukra, akkor sokkal fájdalmasabb úton fognak távozni a hatalomból…!

 

Budapest, 2017. április 4.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!