agrártámogatás
Megosztás
2014.7.21. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) akkor tudja támogatni kormány által ma bejelentett agrártámogatás átrendezést, ha az így keletkezett többletforrás a zöldbáróktól nem a narancsbárókhoz jut, vagyis ha valóban a kisebb, környezeti szempontból is fenntartható élelmiszer-termelést végző gazdaságok jutnak nagyobb támogatáshoz. 

 

A területalapú agrártámogatások bizonyos összeghatár feletti csökkentésének szükségességét („capping”) a PM és az Európai Zöld Párt is többször követelte, hiszen a közösségi forrásokat nem a nagygazdaságok profitjának növelésére, hanem a vidéki foglalkoztatottság bővítésére, fenntartható és egészséges élelmiszer-termelésére kell fordítani. A támogatások eddigi rendszere viszont azt is lehetővé tette, hogy a három legnagyobb agrárcég-csoport csak a tavalyi évben összesen mintegy 4,6 milliárd forintnyi területalapú támogatáshoz jusson.

 

A Lázár János által ma bejelentett 1200 hektáros méret fölötti támogatás elvonás és állattartásra átcsoportosítás üdvözlendő is lehetne, ha nem azt látnánk, hogy a kormány által támogatott állattartás sokszor a saját, hozzá nem értő haverok helyzetbe juttatását jelenti, aminek eredménye volt nemrégiben az emberéletet is veszélyeztető lépfenével fertőzés is. Azt is tudjuk, hogy a Fidesz közeli újdonsült gazdálkodók Mészáros Lőrinc példáját követve sokszor különböző családtagjaikon keresztül bérelnek földet, így félő, hogy egyenként nem esnek majd bele a fenti korlátozásba.

 

További kérdéseket vet fel a területalapú támogatások csökkentésével egyidejű egyes pillér kassza növelése a vidékfejlesztési támogatások rovására, illetve az is, hogy a foglalkoztatottak számával való kompenzálás lehetősége fel sem merült az átalakítás során.

 

A minden folyamatában gépesített, vegyszerekre épülő, az állatokat pusztán profittermelő eszközként kezelő nagyipari mezőgazdaság tönkreteszi az élelmiszer-termelés környezeti feltételeit, és hozzájárul a falvak elnéptelenedéséhez. Gyermekeink jövője miatt alapvető fontosságú, hogy fenntartható élelmiszer-termelésre váltsunk. Azonban amíg a Fidesz kormány mindent megtesz azért, hogy az évtizedek óta jól működő kishantosi ökológiai mintagazdaságot tönkretegye, addig joggal feltételezhetjük, hogy az agráriumot érintő intézkedései mögött saját gazdasági háttérországának helyzetbe hozása áll.

 

Budapest, 2014. július 21.

 

Szabó Rebeka,

a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

 

(kép: piacesprofit.hu/)