Megosztás
2016.11.17. |

A Quaestor-cégek 444.hu-n nyilvánosságra hozott belső levelezései, vallomásai alapján egy elképesztő, minden képzeletet felülmúló gigantikus pénzlopási, sikkasztási folyamat rajzolódik ki. A Párbeszéd szerint a zaftos részletek ismeretében elképzelhetetlen, hogy a mindenkori pénzügyi felügyeletben még csak a gyanú árnyéka sem vetült fel, mi zajlik a pénzügyi cégcsoportban. 

Ahhoz, hogy a gigantikus lopás ne derülhessen ki az évek során, felügyeleti vezetők asszisztálása és politikai támogatók kellhettek. Ráadásul ezek az információk már hosszú ideje rendelkezésre állnak a nyomozást folytató ügyészségnél, ezért a Párbeszéd követeli a nyomozás kiterjesztését az MNB alá tartozó felügyeletre és elődjére, valamint a politikai szálak felderítését. A Párbeszéd 2015-ben maga is nyilvánosságra hozott bizonyító erejű felügyeleti vizsgálati dokumentumot, amit most bizonyítékként csatolni fog most benyújtandó büntető feljelentéséhez vesztegetés, hivatali visszaélés, hanyag kezelés vádjával.

A Párbeszéd már 2015. március 31.-én beszámolt arról, hogy a PSZÁF (a korábbi pénzügyi felügyelet) 2013. augusztus 29-én kelt levele szerint a Quaestor-nál lefolytatott vizsgálat alapján az MNB-nek már másfél éve kellett volna tudnia a brókercég problémáiról. A PSZÁF akkor egy sor olyan intézkedést írt elő, amelyet utólag ellenőriznie és érvényesítenie kellett volna. 2013 december 2-ára előírtak egy rendkívüli adatszolgáltatást is a megtett intézkedésekről, ám addigra a PSZÁF-ot beolvasztották az MNB-be, és új pénzügyi felügyelet jött létre. 

A Matolcsy György által akkor felállított MNB-s felügyelet láthatóan nem vette figyelembe a korábbi PSZÁF-os vizsgálatok eredményét, és elmaradhatott az előírt intézkedések alapos ellenőrzése, hiszen Tarsoly Csabáék még másfél évig folytathatták üzelmeiket. Sőt, az MNB 2014 végén még engedélyezte újabb 70 milliárd forint értékű, fedezet nélküli kötvény kibocsátását, ezen felül még saját Quaestor Bank létrehozását is.

Sokatmondó, hogy a 2015-ben a Párbeszéd által közzétett 2013-as vizsgálati jelentés linkjén azóta már nem elérhető a jelentés szövege "a portál megújulása miatt" (https://felugyelet.mnb.hu/data/cms2407899/keksz_8356630.pdf).

A 444.hu tényfeltáró cikke a pénzügyi felügyelet mulasztásairól alátámasztja, hogy a Párbeszéd büntetőfeljelentést tegyen vesztegetés, hivatali visszaélés, hanyag kezelés vádjaiban és csatolni fogja bizonyítékként a tényfeltáró cikkek mellett a 2013-as vizsgálati dokumentumot.

Budapest, 2016. november 17.
Párbeszéd Magyarországért

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!