Megosztás
2016.12.12. |

A Párbeszéd üdvözli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség választási eredményét.

A megmérettetés nem volt zökkenőmentes, ugyanis az erdélyi magyaroknak a kampány során nemcsak az éledező román nemzeti radikalizmussal kellett szembenéznie, hanem a Fidesz évek óta tartó, megosztó politikája utáni hirtelen pálfordulása is összezavarhatta a határontúli elektorátust.

 

Kövér László 2012-ben még így nyilatkozott: "az RMDSZ vezetése nagyon régóta az MSZP-vel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek", 2016-ban viszont már végighaknizta Erdélyt az RMDSZ-re való szavazásra buzdítva. A Fidesz, a román bel-, és külpolitikai viszályra hivatkozva indokolta ezt a lépését, ám nyilvánvaló, hogy a magyar adófizetők csatlósokra és kampányra fordított pénze mögött, csak a rövid távú, a hazai pártpolitikai haszon megszerzése volt az elsődleges cél.

 

Az RMDSZ és az MPP sikere a konszenzusban gyökeredzik. Egyrészt létrejött az összefogás, másrészt pedig elmaradt a Fidesz finanszírozta magyar-magyar viszály, amely jótékony hatással volt a részvételre.

A Párbeszéd látja, hogy Erdélyben erős, öntudatos magyarság él, akik prioritásként tűzték ki az otthonmaradást, a szülőföldön való boldogulást, szemben a Kárpát-medencét kiürítő felelőtlen Fidesz-politikával.

 

A Párbeszéd jó munkát kíván a Szövetségnek!

 

 

Budapest, 2016. december 12.

Datki Szabolcs

nemzetpolitikai szakértő

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!