Jávor_Benedek
Megosztás
2016.3.6. |

Az Orbán-kormány a legkártékonyabb kabinet Európában az energiahatékonyság területén: mi vagyunk az egyetlen ország Európában, ahol kormányprogram lett az energiapazarlás, és ahol az állam minden energiatakarékossági kezdeményezést meghiúsít. A PM az energiahatékonysági világnapon az önsorsrontó energiapolitika veszélyeire figyelmeztet: Az energiaimport-függőség és a tömeges energiaszegénység tartósítása helyett el kellene végre indulnunk az energiahatékonyan működő otthonok, a megújulók és a hosszú távú energiabiztonság felé.

 

 Magyarország az Orbán-kormány tevékenysége miatt két uniós energiahatékonysági listán is az élmezőnybe került, de egyikre sem lehetünk büszkék: egy lakás-négyzetméterre vetítve mi fogyasztjuk szinte a legtöbb energiát, és egyértelműen mi vagyunk az az uniós tagállam, ahol a legkevesebb előrelépés történt ezen a téren 2010 óta. Pedig lenne mit javítani – a jövedelmekhez képest még mindig a magyarok fizetik a legtöbbet az energiáért, részben az arcpirítóan alacsony bérek, részben a hőszigetelés nélküli, korszerűtlen gépészetű otthonok miatt.

 

A kormány az elmúlt éveket a gazdagok pazarlását állami eszközökkel szponzoráló rezsibűvészkedéssel, illetve az egyre kilátástalanabb paksi atomkalanddal töltötte – miközben egy Századvég-tanulmány szerit is másfél Paksnyi megtakarítási lehetőség lenne az energiahatékonyság növelésében –, és azzal, hogy az energetikai modernizációra irányuló összes épkézláb kezdeményezést megcsáklyázza: az EU szándékai ellenére nem kaphatnak uniós vissza nem térítendő támogatást a lakossági energiahatékonysági beruházások, a hőszivattyúkat és a napelemeket büntetőadó sújtja, a CSOK támogatási rendszerben a világos európai követelmények ellenére nincsenek energiahatékonysági kritériumok – mintha a teljes energiaszektort a kormány és a haverok felügyelete alá rendező Orbán-kabinet kifejezetten az energiafüggőség és az energiaszegénység tartósításában lenne érdekelt.

 

A PM szerint ez az út Putyin csatlósai és a szabadságot orosz energiára cserélő volt szovjet köztársaságok közé viszi Magyarországot. Az energiahatékonysági világnap legfontosabb üzenete, hogy változás sürgős, és az iránya is egyértelmű: orosz atom és orosz gáz helyet energiahatékonyságot, megújulókat, fenntarthatóan olcsó energiaellátást akarunk, a drága orosz hitel helyett minél nagyobb arányban az EU-támogatásokra építve.

 

Brüsszel-Budapest, 2016. március 6.

 

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

Új. Bal. Zöld.