Megosztás
2013.4.4.

2013. április 4.

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány az alaptörvény alkotmányellenes módosítása után most törvénybe iktatná a szegregáció lehetőségét, végleg szakadékba taszítva a szegényeket.


Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerint a mélyszegénységben élő roma gyerekek iskolai elkülönítése „nem szegregáció, hanem felzárkóztatás”, amit „támogatni kell”. Ennek és a korábban többször alkotmányellenesnek minősített alaptörvény-módosításnak értelmében készek átírni többek között az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, kormányzati szintre emelve ezzel a kirekesztést. A törvények módosításával a kormány végleg lemond az esélyegyenlőtlenségek felszámolásáról.


A jogszabályok tervezett módosítása ugyanis sunyi módon kifordítja a szavak értelmét: a társadalmi bezárkózást felzárkózásnak mondja, az egyenlőtlen bánásmódot pedig egyenlő bánásmódnak.  A módosítások szentesítik a társadalom kettészakadását, a szegények és különösen a roma közösségek szegregációját. A Fidesz még mindig nem érti: a társadalmi kohéziót nem szétverni, hanem erősíteni kell! Ha kétes mérések eredményeképpen elkülönítik a felzárkózásra szorulókat, az a legjobb szándék esetén is csak a lemaradásukat növeli. Ezt az elmúlt 20 év minden ilyen irányú oktatáspolitikai kísérlete egyértelműen megmutatta.


A PM emlékezteti Balog Zoltán emberi erőforrás és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztereket,  hogy az Orbán-kormány saját, 2011-es Nemzeti Felzárkózási Stratégiájában a mostanival ellentétes célokat fogalmazott meg:  „A leszakadó helyzetű társadalmi csoportok, a romák integrálása olyan szükséges beruházást jelent, amely hosszú távon pénzügyi szempontból is előnyös.”


A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése, hogy erkölcsi kötelességünk és egyben gazdasági érdekünk is, hogy biztosítsuk az emberhez méltó élet feltételeit minden honfitársunknak. A kirekesztés és az oligarchák támogatása helyett, az esélykiegyenlítő és befogadó oktatásra, a munkaerőpiacról kirekesztetteket támogató aktív munkaerő-piaci programokra van szükség.


Szabó Tímea
országgyűlési képviselő,
a Párbeszéd Magyarországért társelnöke