Megosztás
2015.5.25. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felháborítónak tartja, hogy az állatkert vezetése nem indít vizsgálatot az elszabadult hullámvasúti szerelvény ügyében. Csak egy hajszálon múlt, hogy nem történt baleset, mivel kezelő nélkül száguldott végig a kocsi a pályán.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert csak nemrég vette át a majdnem 100 éve balesetmentesen üzemelő Hullámvasutat, miután a fővárosi önkormányzat a veszteségesen működő Vidámparkot megszüntette. Most a nagy múltú Vidámpark helyén 25 milliárdos állami támogatásból családi élményparkot építhet a Persányi Miklós által vezetett állatkert.

 

A PM álláspontja szerint a további veszélyhelyzetek csak úgy kerülhetők el, ha a mostani esetet alaposan kivizsgálják, és az eredmények alapján megelőző intézkedéseket hoznak. A sajtóhírek és egyes megszólalások alapján felmerül a gyanúja, hogy a jelenlegi kezelőszemélyzet nem eléggé felkészült, de nem zárható ki a műszaki hiba vagy a munkaköri mulasztás sem.

 

Egy családi élménypark vezetésétől nem elfogadható, hogy a látogatókat hibáztatják. Egy ilyen intézménynek fel kell készülni arra, hogy az egyes attrakcióknál a látogatók semmiképpen ne kerülhessenek veszélybe, hogy a biztonsági utasításokat ne lehessen félreérteni! A tragédiák elkerülése nem a fejlesztési forrásokon, hanem az intézmény vezetésének és munkatársainak felelős hozzáállásán és a szakértő működtetésen múlik.

 

Budapest, 2015. május 25.

 

V. Naszályi Márta, a PM fővárosi szakszóvivője