Megosztás
2014.5.13.

Az Együtt-PM szövetség felszólítja a kormányt, hogy őrizze, sőt erősítse meg a Nemzeti Kulturális Alap függetlenségét, és semmiképpen se engedje át az általa kezelt forrásokat a Magyar Művészeti Akadémiának!

Néhány napja újra felröppent a hír, hogy a Fidesz meg akarja szüntetni a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) és az általa kezelt összeget a Magyar Művészeti Akadémiára (MMA) bízná. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Balog Zoltán miniszter - korábbi álláspontját megismételve - a minap azt nyilatkozta: van olyan elképzelés a kormányzatban, hogy alapvetően áttekintse a kultúrafinanszírozás formáit, struktúráit, ez pedig az NKA-t is érintheti.
A Fekete György által vezetett MMA kisgömcöként igyekszik elfoglalni és elfideszesíteni a magyar kultúrát, az évi több milliárdos költségvetés, a Vigadó és a Műcsarnok megkaparintása után a kultúrafinanszírozás egészére szeretné rátenni a kezét. Az NKA a magyar kulturális élet egyik legjobban működő, nemzetközi értelemben is példaadó intézménye. Bár az elmúlt években sokat sérült a politikai függetlensége, még így is messze az NKA a leginkább szakmai alapon működő szervezet, amelynek megszűnése katasztrofális hatással lenne a kulturális életre.
Az Együtt-PM szövetség felszólítja a kormányt, hogy őrizze, sőt erősítse meg az NKA függetlenségét! Semmiképpen ne engedje át az általa kezelt forrásokat az MMA-nak!

Budapest, 2014. május 13.
Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség szakpolitikusa