Megosztás
2013.7.30.

A Transparency International kutatása szerint hazánkban a korrupció eddig sosem látott, magasabb rendű formája alakult ki, az államot befolyásos érdekcsoportok irányítják. Az Együtt-PM Szövetség így értetlenül áll azelőtt, hogy a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség a mai napig semmilyen az állami korrupcióval kapcsolatos ügyben sem vizsgálódik. - Nem indított eljárást sem a termőföld, sem a trafikok, sem pedig a közbeszerzések anomáliái kapcsán. 

Néhány száz kilométerrel arrébb, Csehországban láthatunk példát arra, hogy a Legfőbb Ügyész valóban törekszik a korrupció felderítésére és keményen fellép a korrupcióval szemben!

Itthon viszont csak kifogásokat hallunk, hogy a Legfőbb Ügyészség miért nem vizsgálódhat bizonyos ügyekben.

 

Pedig lenne mit vizsgálni!

 

Közbeszerzések: a KÖZGÉP legutóbb az eredetileg becsült 17,5 milliárd forint helyett 29,9 milliárd forintért, mint legolcsóbb ajánlattevő (!) építi meg a 85. számú főút Csornát elkerülő szakaszát. Mindenki tudja, hogy a Simicska vezette Közgép mindent visz, de soha senki sem vizsgálta a közbeszerzések körüli mutyikat.

Földtörvény elfogadása: A Fidesz földesurak miatt kilopták a földeket a gazdák alól, a jogszabály ellehetetlenítette a kis családi gazdálkodókat, a törvény elfogadásának menete pedig alkotmányossági aggályokat vetett fel. De ezt sem vizsgálták ki!

Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban a Trafikkoncessziók által emberek százainak vették el a megélhetését, azért hogy a Fidesz klientúrát építhessen. És amikor a FIDESZ egyik saját politikusa leplezte le, hogy politikai alapon osztogatták szét a trafikokat, az ügyesség nem az ügyet, hanem az ügyet a nyilvánosság elő táró önkormányzati képviselőt vette elő.

Azért mentünk a Legfőbb Ügyész irodájához, hogy feltegyük a kérdést: Polt Péter miért nem lép fel az állami szintű korrupcióval szemben?!

 

Míg várjuk a válaszát, az E14-PM választási szövetség le fog számolni az állami szintű korrupcióval. Nem nézzük el az állampolgárok kifosztását!

 

Ezért hirdettük meg a Zéró Korrupció Programot melynek főbb elemei a következők:

  • Minden állami szerződést, beszerzést és pályázatot nyilvánossá teszünk, állammal kötött szerződés addig nem léphet érvénybe, amíg nyilvánosságra nem hozták!
  • Átláthatóvá fogjuk tenni a közbeszerzéseket, azáltal, hogy egy nemzeti adatbázist hozunk létre, amelyben minden részlet ellenőrizhető lesz!
  • Antikorrupciós „polgárőrség”-et állítunk fel. Civil kontrollt vezetünk be minden állami pályázatnál!
  • Új földosztást fogunk véghezvinni! A jogsértően bérbe adott földeket vissza fogjuk szerezni, hogy a magyar föld végre valóban azoké lehessen, akik megművelik azt!

Fotók: Járdány Bence