Megosztás
2013.7.31.

Az Orbán-kormány újabb adóemelésekkel gondoskodik arról, hogy nyáron se feledkezzünk meg róluk. A terhek növekedése alól –ahogy már megszokhattuk– a tehetősek ezúttal is mentesülnek.


A kormány augusztus elsejétől megemeli a tranzakciós illetéknek nevezett bér és nyugdíjadót, amit a kamatadó burkolt növelésével, 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás kivetésével súlyosbít. A tranzakciós illetéket a bankok az ügyfeleikre hárítják, ám a magas jövedelmű VIP ügyfeleikkel rendszerint kivételt tesznek. Az Orbán-kormány adóintézkedése tehát már megint csak azokat sújtja, akiket ez érzékeny érint.

Nem érinti a megemelt kamatadó azokat sem, akik a korrupt politikusok, s a hozzájuk kötődő üzleti körök szennyes pénzét tisztára mosni hivatott Stabilitási Megtakarítási Számlát használják.

Az egykulcsos adó bevezetésénél már mindenki előtt világossá válhatott, hogy az Orbán-kormány szerint a magas jövedelműek érdekei mindenkiénél előbbre valók. A kormány azóta is minden intézkedésével azt a morálisan elfogadhatatlan üzenetet sugározza, hogy akinek nincs pénze, az annyit is ér, azaz nem ér semmit sem. Márpedig azok nem érnek semmit sem, akik így gondolkodnak.

Az Együtt-PM szerint a tranzakciós illetéknek a spekulánsokat kell sújtania, nem a lakosságot. A teljes adórendszert igazságosabbá kell tenni, a terheket a teherviselő képességhez igazítani.

 

Budapest, 2013. július 31.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa