Megosztás
2013.7.27.

 

Egy kormányrendelet módosítása értelmében Lázár János felügyeli az uniós források elosztásával kapcsolatos döntéseket és intézményrendszert. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség szerint ez azt jelenti, miután Lázár János „bizonyított” a trafikpályázatok esetében a koncessziók elosztásával, teljhatalmat kaphat az uniós elosztásában is. 

euros

fotó:www.sxc.hu

A friss módosítás szerint ezentúl a Lázár János vezette Miniszterelnökség irányítja az NFÜ-t, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag befejeződik az a folyamat, miszerint az uniós források elosztása, felhasználása felett Lázár János gyakorol majd teljhatalmat. Úgy tűnik a kormányfő már sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM,) sem annak vezetőjét Németh Lászlónét nem tartja alkalmasnak vagy nem bízik benne eléggé, hogy meghagyja náluk az uniós források feletti felügyeletet.

Lázár János valószínűleg a trafikpályázatok profi lebonyolításával, a trafikkoncessziók politikai szempontú elosztásával „érdemelhette” ki, hogy irányítsa az uniós fejlesztési források felhasználását. Ezzel a kormány „kecskére bízza a káposztát”. Ha már az uniós források intézményrendszerében az átszervezési kísérletek eredménytelennek bizonyultak, - akkor a trafikmutyihoz hasonlóan - várhatóan a saját politikai szempontjaik érvényesítésére helyeződik a hangsúly a szakmaiak helyett. 

 

 Scheiring Gábor országgyűlési képviselő