Megosztás
2013.8.29.

Amíg a kormányfő miatt kivételezett helyzetben lévő Felcsútnak stadionra és nosztalgiavasútra is „telik”, a szomszédos, kistérségi központ-szerepű Bicske milliárdos adósságteher alatt nyög, és lassan az alapvető funkcióit sem képes ellátni. A városban uniós forrásból kacsalábon forgó közlekedési központot terveznek építeni, azonban az Együtt - PM szerint a településnek inkább a sorozatos elvonásoktól szenvedő közösségi közlekedés színvonalának javítására, a fejlesztések és a lakossági igények összehangolására lenne szüksége. 

Azt hihetnénk, hogy az Orbán Viktor szűkebb pátriájával határos Bicske is profitál valamit az Orbán-család Felcsútra jótékonyan kisugárzó közelségéből, ám a valóság más: a település látványosan sorvad, az infrastruktúra leromlott, a lakosság és a gyerekszám csökken, az oktatási intézményeket leépítik. Üzenet értékű, hogy a Fideszes Tessely Zoltán polgármester - talán a bicskei gondok elől - a közeli Csabdiba költözött. 

A bicskei rossz vezetés tanulságos mementója a vasútállomás felüljárója, ami évek óta életveszélyes állapotban van, de az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva nem javíttatja meg. Közben sokmilliárdos EU-támogatásból „intermodális vasúti és közösségi központot” terveznek, ami helyett valószínűleg megtenné a jelenlegi állomásépület felújítása, P+R-parkolók építése, kerékpártárolók kialakítása, meg persze egy ésszerűbb menetrend összeállítása (főként Budapest irányába), ha valaki a lakosság véleményét is megkérdezné.

 

Ez azonban Bicskén nem szokás: a helyi hatalom nem szeret szóba állni az emberekkel, mert akkor olyan kérdésekre kellene válaszolni, hogy mi lesz a csődbe ment golfközpont-beruházással, amihez a város is nagyvonalúan asszisztált a telkek átminősítésével, a város zöldterületének és potenciális fejlesztési övezeteinek átengedésével. Azt is joggal kérdezhetné a lakosság, hogy mire költötték a korábbi években felvett hiteleket, miért van ilyen tragikus állapotban a bicskei úthálózat, és hol van, illetve hogyan áll a megvalósítással az a városfejlesztési stratégia, amit a polgármester már 2011-ben beígért.

 

Az Együtt- PM szerint Bicskének olyan helyi politikusokra van szüksége, akiket nem csak a választások napjáig érdekelnek a választók. Települést ugyanis csak a lakossággal, helyi civil szervezetekkel összefogva, a helybéliek véleményét kikérve, a részvétel elve alapján lehet értelmesen fejleszteni. Azon pedig az egész hazai közvéleménynek el kellene gondolkodnia, hogy mire jut egy ország, ahol még a "legfideszesebb" település is lassú halálra van ítélve, ha nem Felcsútnak - esetleg Debrecennek vagy Hódmezővásárhelynek - hívják.

 

Bicske, 2013. augusztus 29.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

 

és

 

Szabó Zsolt

a Párbeszéd Magyarországért Fejér megyei csoportvezetője