Megosztás
2013.11.7.

Az Együtt-PM tiltakozik, hogy az Európai Bizottság mai ülésén zöld utat adott egy újabb génkezelt kukoricafajta termesztésbe bocsátásának. Ez tudományosan megalapozatlan, környezeti kockázatokat rejtő döntés. Felszólítjuk a magyar kormányt: kezdjen hatékony lobbizásba, hogy a miniszterek tanácsa megakadályozza a GMO-k európai térnyerését.

Az amerikai Pioneer által kifejlesztett, 1507 kódnevű génmódosított kukorica hamarosan megjelenhet az európai termőföldeken, ha az EB úgy dönt. Az uniós testület annak ellenére a köztermesztésbe engedés mellett döntött, hogy az adott fajtával, és általában a gyomortó-rezisztens illetve toxint termelő génkezelt haszonnövények negatív környezeti és egészségügyi hatásaival kapcsolatban egyre szaporodnak a bizonyítékok, az uniós vizsgálatok úgyszólván csak a fajtatulajdonosok által becsatolt dokumentumokra támaszkodnak (vagyis a kockázatok felmérésére nem alkalmasak), az európai lakosság döntő többsége pedig elutasítja a GMO-kat.

A végső döntés a Tanácsra hárul - itt Magyarország csak egy szavazattal rendelkezik, ám szövetségesek keresésével, lobbicsoport szervezésével így is többször sikerült már érvényesíteni az elképzeléseinket. Az Együtt-PM szerint a nemzeti érdekek képviselete most együttműködést, közös fellépést kínál: a magyar kormánynak meg kell találnia azon tagállamokat, amelyek szintén hajlandóak kiállni a fogyasztók és a környezet védelméért. Magyarország GMO-mentességét nem elég az alkotmányba írni, hatékonyan meg is kell tudni védeni. Erre szólítjuk fel az Orbán-kabinet illetékeseit, azt is kérve: minden fórumon tiltakozzanak a Bizottság tudománytalan, a fenntarthatóság szempontjait figyelmen kívül hagyó döntése ellen.

 

Budapest, 2013. november 7.

 

Jávor Benedek országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM szakpolitikusa

 

 

Fotó: www.alternativenergia.hu