Megosztás
2013.10.29.

A Fidesz-KDNP képviselői ma leszavazták az Együtt-PM családokat segítő módosító javaslatát. A torz értékrendet követő Orbán-kormány inkább költ stadionokra, mint enyhítené a családok nyomorát.

Az Együtt-PM parlamenti költségvetési módosító javaslata a stadionok építésére és a közmédiára támogatására szánt pénzből csoportosított volna át 85 milliárd forintot a gyes és a családi pótlék emelésére, a kórházi várólisták csökkentésére, a gyermekéhezés megszüntetésére és a felsőoktatási férőhelyek emelésére. A módosítás még hagyott is pénzt a megkezdett stadion beruházások befejezésére, de újabb gigaberuházásokat nem engedett volna elkezdeni. 

Az Együtt-PM szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzó többség kizárólag saját szórakozására, a focira hajlandó költeni, miközben az országban egyre nagyobb a nyomor. A családi pótlékot még nem emelték meg, amióta kormányon vannak, beleértve a 1998-2002 időszakot is. Az adókedvezménnyel csak a jobb sorban élőket támogatják, egyes esetekben akár évi egymillió forintnál is többel évente.

Az elmúlt három évben a három vagy több gyereket nevelő családok szegénységi rátája a duplájára, közel 40%-ra emelkedett. A kormány tömegeket elszegényítő politikáján nem változtat a családi kedvezmény kiterjesztése sem, ami az egygyermekes családoknak például egyáltalán nem segít. Az Együtt-PM kiáll a családok támogatásának fontossága mellett: a gyes, és a családi pótlék emelése fontosabb, mint a milliárdos stadionok építése.

  

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő

az Együtt – PM társelnöke