Megosztás
2013.7.29.

Zavaros üzleti előéletű, offshore hátterű zöldenergia-ipari vállalkozásoknál praxist szerző üzletembert nevezett ki klímapolitikai államtitkárnak Áder János. Az új vezető szakmai hátterének hiánya azt sugallja, hogy az Orbán-kabinetet a klíma-ügyből továbbra is csak az elkölthető kvótapénzek és uniós források érdeklik. Az Együtt - PM Szövetség felhívja a figyelmet a sürgős össz-kormányzati és ágazati klímastratégiák szükségességére.

 Szilágyi László

Nem csak Horváth Attila Imre kinevezése elfogadhatatlan lépés a klímapolitikában. A kormány a hatalomra kerülése óta nem tett látható erőfeszítést a klímaváltozás megelőzése vagy az éghajlatváltozásra történő felkészülés érdekében. A választási programban beígért épületszigetelési és fűtéskorszerűsítési programot nem indította el, az új szélerőmű-beruházásokra nem adott ki engedélyt, a széndioxid-kvótaeladásokat átláthatatlanul és minimális hatékonysággal bonyolítja, a kvótabevételeket pedig nem a nemzeti klíma-célok elérésére fordítja. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fentiek helyett csak az ezer sebből vérző paksi bővítéssel foglalkozik.

 

Az Együtt - PM Szövetség felszólítja a kormányt, hogy sürgősen álljon elő a klímastratégiába illeszkedő különböző ágazati cselekvési és klímaalkalmazkodási tervekkel, illetve írja ki a pályázatokat, amelyek forrásokat biztosíthatnak a klímavédelmi beruházásokhoz.

 

Szilágyi László

országgyűlési képviselő, az Együtt- PM szakpolitikusa