Megosztás
2013.10.30.
Az Együtt-PM Szövetség országgyűlési képviselői, Szabó Tímea és Karácsony Gergely a mai napon törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be az ellenőrzött és átláthatóbb kampányfinanszírozásért.

A Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország is felhívta a figyelmet, a mai szabályozás alapján a választások során közpénzek milliárdjai folyhatnak el teljesen ellenőrizetlen módon. Ezen hiányosságok megszüntetése érdekében az Együtt-PM az alábbi módosításokat javasolja:

1.  A kampányköltségekre vonatkozó adatok legyenek mindenki számára megismerhetők.

2. A pártok és a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok közpénzből megvalósult támogatásának felhasználása csak ellenőrizhető módon, vagyis kincstári számlán, vagy kincstári kártya felhasználásával történhessen, számlával igazolt kampánytevékenységgel összefüggő költségek fedezésére.

3. A kampányköltségeinek elszámolására és ellenőrzésére is alkalmazni kell azokat a szabályokat, amelyek az egyéni képviselők ellenőrzésére vonatkoznak.

4.  Vissza kell fizetni azt a támogatást, amelyet olyan pártnak fizettek ki, amely nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 1%-át.

Aki ezt a javaslatot nem támogatja, az egyértelműen egyetért azzal, hogy a választási kampányban közpénzek milliárdjai ellenőrzés nélkül folyjanak el a pártkasszákból. 

Budapest, 2014. október 30.

Együtt-PM Sajtó