Megosztás
2013.8.30.

Orbán Viktor Fidesz-Magyarországán a korrupciót, a leszakadó tömegek elszegényedését és a kiválasztottak gyors gazdagodását, a politikai kiskirályságok kialakulását a látszólagos közérdek paravánja mögé szokás elrejteni. A miniszterelnök legszűkebb pátriája, Felcsút korántsem egyedülálló példa erre: a szomszédban, a Velencei tónál is hasonló politikai kiskirályság kiépülésének lehetünk tanúi. Az Együtt- PM szerint a 21. századi Magyarországnak új földesurak és a nekik kiszolgáltatott zsellérek helyett önálló családi gazdaságokra, a helyi ügyekben aktívan résztvevő, kiegyensúlyozottan tájékoztatott állampolgárokra, és átlátható, tisztességes közpénzköltési szokásokra lenne szüksége.



A kormányfő felkeresi vidéki vazallusát, és a háttérben mosolygó, szintén kormánypárti polgármesterrel együtt elégedetten nézik, ahogy kivezényelt rabok dolgoznak a nagybirtokos politikus földjein. A jelenet akár egy Móricz-regényből is származhatna, de ez sajnos a mai magyar valóság: L. Simon László Fejér megyei országgyűlési képviselő birtokán rögzítette a tanulságos életképet a vigyázatlan pártsajtó.

A Fidesz-kormány a választók képviselete helyett egész térségeket lefedő, minden formális és informális hatalmat megszerző földesurak országát építi – L. Simon például földbirtokos, parlamenti képviselő, agrárkamarai tisztségviselő, a városi és a kistérségi turisztikai szervezet reprezentánsa is egyben.

 

A helybéliek szerint a térségben mindenről ő határoz: nem nyilvános pályázatokon, versenytárgyalásokon, önkormányzati megbeszéléseken, hanem L. Simon panziójában, borozgatás közben dől el, ki kaphat EU-támogatást, állami földbérletet, közpénzes megbízást. Saját birodalmának gyarapítása, földek és kúriák vásárlása, idegenforgalmi vállalkozásának üzemeltetése közben a látszólagos közérdek és a valóságos magánhaszon kibogozhatatlanul összekeveredik. A megyében a Csákvári volt állami gazdaság vezetői, illetve a miniszterelnök helyi jobbkezeként számon tartott Mészáros Lőrinc mellett szinte csak L. Simon harcostársai jutottak nagyobb darab állami földhöz, ami ugyancsak szép teljesítmény, ha belegondolunk, hogy egy olyan emberről van szó, aki alig három éve van a nagypolitikában.


Az Együtt – PM olyan Magyarországot szeretne, ahol végre nem a politikai kapcsolatrendszer és az Orbán Viktorral ápolt jó viszony, hanem a tehetség, a szorgalom és a munka minősége dönti el, hogy ki hogyan boldogul.  A Velencei-tó térsége adottságait tekintve az ország egyik legszerencsésebb vidéke: többet érdemel, mint hogy a következő generáció már csak abból választhasson, L. Simon, valamelyik jó barátja, vagy esetleg a megye másik helytartója, Mészáros Lőrinc birtokára jár majd napszámba.

 

Gárdony, 2013. augusztus 29.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

 

és

 

Szabó Zsolt

a Párbeszéd Magyarországért Fejér megyei csoportvezetője