Karácsony Gergely
Megosztás
2018.2.26. |

Egyeztetést sürget az MSZP és a Párbeszéd a "demokratikus ellenzéki pártok" között a választási együttműködésről, mert úgy látják, a hódmezővásárhelyi választásnak az a fontos üzenete, hogy ha sokan mennek el voksolni és van esélyes jelölt, akkor le lehet győzni a Fideszt, a "legszervezettebb kisebbséget".

    Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás fontos tanulsága, hogy a szavazatokat "nem lehet megosztani", csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást.
    A kormányváltás feltételként beszélt arról is, hogy sokan menjenek el szavazni. A többség nem lehet ellenzékben - mondta.
    Úgy fogalmazott, nyitottak további együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen.
    Karácsony Gergely közölte, az MSZP-Párbeszéd eddig is mindent megtett azért, hogy a legesélyesebb jelölteket indítsa. Függetleneket támogatnak (Mellár Tamást Pécsen és Kész Zoltánt Veszprémben), valamint megállapodtak választókerületi koordinációról a DK-val - sorolta. 
    Szerinte nem rajtuk fog múlni, ha nem jön létre a széles ellenzéki együttműködés.
    Az MSZP-Párbeszéd a következő hetekben mozgósító kampányt indít és "talpra állítja az országot március 15-én" - mondta.
    A miniszterelnök-jelölt bejelentette: "egy széles körű ellenzéki együttműködést felmutató" rendezvénnyel ünneplik a szabadság ünnepét.
    Jelezte, sok szeretettel látnák a színpadon, ezért meghívta Márki-Zay Péter megválasztott hódmezővásárhelyi független polgármestert. Megjegyezte, az új városvezetővel még nem sikerült beszélnie, de üzent neki.
    Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette, az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre. Hozzátette: az MSZP régóta hangoztatja, hogy közösen kell a pártoknak az április választáson indulniuk.
    Értékelése szerint Hódmezővásárhelyen sikerült ledönteni az apátia falát, az a következő feladat, hogy rendezzék saját oldalukat.
    Azt mondta, az MSZP az elmúlt hónapokban a kormányváltás érdekében saját pozícióit is kész volt feladni, hogy együttműködjön az erre nyitott pártokkal.
    Jelezte azt is, 58 jelöltjük harmada nem tagja az MSZP-nek, helyben esélyes jelölteket választottak.
    Az emberek bölcsek, el tudják dönteni, mi kell ahhoz, hogy kormányváltás legyen Magyarországon - hangoztatta.
    Bár készek utolsó percig az egyeztetésre, március 15-éig világossá kell tenni minden egyéni körzetben, hogy kit gondolnak esélyes ellenzéki jelöltnek - közölte.
    Molnár Gyula kitért arra is, hogy szerinte a Fidesz kapott egy nagyon komoly ütést, amire ők "nem úgy szoktak reagálni, mint a rendes emberek".
    Közölte, eddig békésnek tűnt a kampány, de arra számítanak, hogy ez változni fog. Aljas, alaptalan és nemtelen támadások sorozata fog elkezdődni azok ellen, akik a szövetségben szerepet vállalnak, de nem fogják hagyni magukat megfélemlíteni - tette hozzá.
    Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese úgy értékelt, vasárnap Hódmezővásárhelyen eldöntötték az emberek, hogy "Lázár János nyugodtan visszavonulhat a vadászkastélyába". Azt reméli, folytatta -, hogy április 8-án ugyanerre a mintára "Kósa Lajos - miután továbbképzem - visszamehet az édesanyja disznótelepére kicsit elmélkedni azon, hogy mit is csináltak ezzel az országgal".
    A Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésekre Karácsony Gergely azt mondta, szervezett együttműködésre nem lát lehetőséget velük. Hozzátette: van még dolguk a demokratikus ellenzéki oldalon is, és majd a választók bölcsességére bízzák, kiben látják az esélyes jelöltet. Az a dolguk - folytatta - , hogy a lehető legtöbb helyen a demokratikus ellenzék közös jelöltje legyen a kihívó, vagyis a legesélyesebb jelölt a Fidesztől balra legyen, ne jobbra.
    Azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a Jobbik támogatja az MSZP-Párbeszéd által is támogatott független országgyűlési képviselőjelölteket.
    Az LMP-vel kapcsolatos együttműködésre vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, reméli, hogy ők is látták a vasárnapi választás eredményét, tudják, mi következik ebből rájuk nézve és nem akarnak saját szavazóik elől elbújni.
    "Attól félek, hogy az LMP-szavazók hamarosan az LMP-székház előtt fognak tüntetni, ha az LMP nem vesz részt egy ilyen együttműködésben", de ez igaz más kisebb pártokra is, amelyekkel szintén nyitottak az együttműködésre - jelentette ki. 
    Elmondta, az LMP-nek vannak olyan jelöltjei, akik a legesélyesebbként tudnák képviselni a teljes demokratikus ellenzéki oldalt.
    Arra a kérdésre, hogy az MSZP-Párbeszéd hány jelöltje adta le a szükséges számú ajánlást, Karácsony Gergely közölte, az 58 jelölt többsége már leadta az ajánlásokat és az MSZP-Párbeszéd volt az, amely elsőként állított országos listát.
    Molnár Gyula hozzátette: hétfőn várhatóan minden jelöltjük leadja a szükséges számú ajánlást.

 

MTI

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!