Megosztás
2017.1.22. |

A Párbeszéd Magyarországért is vagyonadóval sújtaná a szupergazdagokat, a felső tízezer tagjait, az új földesurakat, és eltörölné az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert.
 
A mostani kormány idején igazságtalanul szerzett hatalmas vagyonokat vagyonadó formájában kellene legalább részben visszavenni, ezt háztartásonként 100 millió forintot érő vagyon felett sávosan kellene kivetni – mondta Mellár Tamás közgazdász, a KSH egykori elnöke, a Századvég Gazdaságkutató egyik alapítója a Párbeszéd Házában.
 
A Párbeszéd teljes mértékben egyért Mellár Tamással.  A párt a Mindenki számít! programjában  évi egy százalékos vagyonadót javasolt a vagyonok 100 millió feletti részére.
 
A Párbeszéd programjában arra is fölhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a nagy vagyonok többsége politikai kapcsolatokon keresztül, és/vagy a szürke-fekete gazdaságban keletkezett – vagyis a szupergazdagok többsége törvénytelenül, de legalábbis erkölcstelenül halmozta fel a vagyonát.
 
A Párbeszéd egyetért abban is Mellár Tamással, hogy Magyarország új földesurait is meg kell adóztatni.  A Párbeszéd elképzelése szerint a földbirtokon túl a vagyonadó alapjául szolgálna a műkincs, az értékpapír, a vagyoni értékű cégrész (külföldi cég is, többsoros tulajdonlás esetén arányosan a kapcsolódó cégek is), az ingatlanok, lényegében minden vagyontárgy, azt a lakást vagy házat leszámítva, amelyben az adózó lakik.

Budapest, 2017. január 22.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!