Megosztás
2015.2.26. |

A PM azonnali áthidaló megoldási javaslattal segítené a Buda-Cash-hez köthető DRB bankcsoport betéteseit. A botrány kapcsán felszólítjuk a Matolcsy vezette jegybankot és az Orbán-kormányt, hogy tisztázza a szerepét az ügyben!

 

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A Buda-Cash-hez köthető DRB bankcsoport fiókjaiban az MNB mától ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a DRB Bankcsoport által kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét.

 

A PM a betétesek érdekében azonnali áthidaló megoldási javaslatokat tesz:

 

1.      Amíg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem tud lépni, az MNB 30 millió forintig áthidaló hitellel segítse ki a betéteseket. 

2.      A Belügyminisztérium azonnal nyújtson áthidaló finanszírozást, gyorssegélyt az érintett önkormányzatoknak, hogy a segélyek, támogatások, fizetések kifizetése zavartalan legyen.

3.      Törvényjavaslatot nyújtunk be arról, hogy a jövőben, a hasonló esetekben az MNB automatikus átmeneti segítséget nyújtson.

 

Az ügy hátterének mielőbbi tisztázása érdekében választ várunk Matolcsy György, MNB-elnöktől arra, hogyan lehetséges, hogy a korábbi állami ellenőrzések során semmi gyanús momentumot nem találtak, most pedig néhány napon belül 100 milliárdos hiányra bukkantak?

 

Írásbeli kérdéssel fordulunk továbbá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: tett-e az Orbán-kormány lépéseket a cégcsoport bekebelezéséért?

 

Ismert, hogy a DRB bankcsoport tagjai korábban takarékszövetkezetek voltak. A Buda-Cash 2013-ban megvette és bankká alakíttatta azokat. Így tudta elkerülni, hogy az Orbán-kormány megkaparintsa es beolvassza a szövetkezeteket oligarcha bankbirodalmába.

 

Budapest, 2015. február 26.

 

Párbeszéd Magyarországért